Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
В Търговище гостува изложбата, посветена на „125 години организирано тракийско движение в България“

Автор: Нели Анастасова- председател на ТД „Стоян Мавродиев“

На 30 юни т.г. в Търговище беше открита гостуващата в града изложба, посветена на „125 години организирано тракийско движение в България“, посветена на бележитата годишнина.

Официални гости на тържественото откриване бяха Кирил Йорданов - член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, д-р Дарин Димитров - кмет на Община Търговище, бригаден генерал Кольо Милев, тракийци, учители и съграждани. В откриването участва и Фолклорна група от село Макариополско, която е колективен член на дружеството и носител на призови отличия от Петрова нива в конкурса „С песните на Манол Михайлов“.

Председателката дружеството Нели Анастасова приветства присъстващите и представи двата  нови авторски  труда, с които СТДБ посреща 125-ата годишнина от началото на организирано тракийско движение в България:

• „Съюзът на тракийските дружества в България в битка за паметта и търсене на историческа справедливост /1990-2020/“ с автор д-р  Ваня Иванова.

•  „Сборник доклади, интервюта, слова и позиции по тракийска проблематика”/2011-2021 / на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

И двете издания се четат с интерес, защото ни обогатяват с познание за отминали периоди, с исторически факти, написани са интелект  и призив за памет, за историческа  справедливост, за отстояване на тракийската кауза, и с любов към България.

С огромен интерес беше посрещната и изложбата. Присъстващите бяха впечатлени от естетично изработените пана, подредени в   хронологично-тематичен  ред, които онагледяват  процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, борбата им  за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница.  В снимките и документите  са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

В нашия град Тракийската организация е създадена на връх Димитровден, на 25 октомври 1915 година в дома на Марин Лучев на ул. „Г.С.Раковски“ №63.  За председател е избран младият и начетен  момък Стоян Мавродиев - учител, офицер, общественик, възпитаник на Одринската гимназия и студент  по химия в Софийския университет. Той е личност с  дар слово, интересен оратор, познавач е на административния ред в страна, свободно говори френски  и турски език. Като студент той общува с видни интелектуалци и тракийски деятели като Константин Петканов, Димитър Михалчев и  с други  дейци от Централното тракийско ръководство.

Стоян Мавродиев е емблематична личност за тракийци и за нашите съграждани. Това е директорът на гимназията, председател на читалището, на въздържателното дружество, на кооперативното движение, създателят на  музикалната школа в Търговище. Автор е на редица статии на педагогически теми. Говори тихо, пристъпва бавно, говори мъдро, а около него ученици и възрастни, дошли за съвет, знание и опит. Обичан и наричан  е тракийския термин „бащица,” защото той е защитавал тракийци с писмо и слово пред Комисиите на дирекцията на трудово-поземлената собственост и Главната дирекция за настаняване на бежанците.

Тракийци в Търговище участват  активно в обществения живот на града, протестират против подписаните Ньойски и Ангорски договори, които им донасят само страдания.

С признание трябва да си спомним и следващите председатели на Тракийското дружество в Търговище.

• Страхил Костов е председател на ТД до 1977 година.  За активната си работа е  награден с юбилеен медал  по повод 130 години от рождението на Капитан Петко войвода.

• Марин Марчев (май 1990 - февруари 1994 г.)

• На 24.02.1994 година за председател е избран д-р Георги  Георгиев. През този период с активното съдействие на Божидар Николов, журналист и понастоящем главен редактор на вестник „Търговищки новини”  заедно със Стойка Теодосиева – директор на Окръжна библиотека списват първия  Търговищкия вестник „Тракиец”, който се съхранява в  Държавен архив  в Търговище.

• През м.март 1996 година за председател е  избрана Стойка Теодосиева. На нея дължим ретроспекцията за живота и дейността на Тракийското дружество  през годините,  биографични данни  и дейността  на Стоян Мавродиев. 

• Янка Димитрова е председател на ТД от 1998 година до 2016 година. Нейното верую е във вярата, надеждата и любовта , които са свили гнездо в душата на всеки тракиец и мъдростта е била пътеводната  звезда във всяко начинание в развитието и утвърждаването на Тракийското дружество в нашия град.

През 1998 година с решение на Общинския съвет в Търговище и цялата общественост   площада пред читалище „Напредък” и Регионална библиотека „Петър Стъпов” е именуван на нашия патрон - Стоян Мавродиев. Съществен е приносът на цялата общественост и на бившия председател на Общинския съвет в Търговище  Здравко Овчаров.

• През 2016-2018 г. председател на тракийското дружество е Мария Найденова.

• От 2019 година до настоящия момент председател на тракийско  дружество „Стоян Мавродиев” е Нели Анастасова.

Тракийци  и нашите съграждани ще имат възможност в рамките на 10 дни да разгледат експонираната  фотоизложба  в Регионална библиотека „Петър Стъпов”, запечатала паметни дни от създаването и утвърждаването   на Тракийския съюз в България. За памет и поклон!

125 години  на съзидание, на здрав български  дух, воля и духовна сила  за отстояване на  тракийската кауза в името на България!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн