Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Стоян Мавродиев и Божидар Николов - почетни граждани на Търговище

На 14 май 2023 година е Денят на Търговище=  Един специален ден за Тракийското дружество „Стоян Мавродиев“ в нашия град. Ден,  в който нашият съгражданин, тракиецът,  „бащицата“ на тракийци, както често е наричан от предходните поколения тракийци, бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Търговище.“

Стоян Мавродиев е  виден общественик, патриот, педагог, полиглот, читалищен деец. Една емблематична личност за тракийското движение не само в Търговище и Шумен, но и за България. Една личност, работила за  тракийската кауза  близо 40 години  от живота си.

Той е първият председател на Тракийското дружество в Търговище. Активно работил за осигуряване на подслон и условия за  живот  на тракийци, полагал грижи  за оземляване на прокудените тракийски българи от Одринска и Беломорска Тракия.

Стоян Мавродиев е възпитаник на Одринската реална гимназия „Петър Берон“ и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен директор е на Търговищката непълна гимназия „Св .Седмочисленици“,  а след 1948 година е директор на Девическата гимназия в града. Създател е на читалището, музикалната школа, въздържателното дружество. Активен участник в обществено - културният живот  в нашия град и околия.

След именуването на площад „Стоян Мавродиев“ пред читалището през 1998 година, днес Стоян Мавродиев  получи още веднъж обществено признание за своя труд,  патриотично дело  и  пример да се работи  в името на хората.

Тракийци дълго ще помнят 14 май 2023 година - празникът  на  Търговище. Защото  подписката за Стоян Мавродиев бе подкрепена от културните  институции, училища и граждани в нашия град. Това бе гласът на жителите на  Търговище. Общинският съвет в Търговище изпълни  с признателност  този  патриотичен и синовен дълг, който е  пример за следващите поколения.

Втората номинация на Общинския съвет Търговище за званието Почетен гражданин на града бе за главния редактор на вестник „Търговищки новини“. Божидар Николов  изписва с лекота и непринуденост новините - икономически, културни, спортни  и най-вече неговата цел е  да се прочете словото на хората по вълнуващи теми в общината. Ако трябва да се каже кратко. Той създаде вестникът, в който се чува гласът на  обикновените, трудови хора,  и  на  тези, които търсят решение на значими   въпроси.

Нели Анастасова,
Председател на ТД  „Стоян Мавродиев“ град Търговище

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн