Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Творческа вечер, посветена на журналиста, писателя и културния деец Божидар Николов

Катя ХРИСТОВА

Както „Търговищки Новини” писа, на 15 ноември срещата, чийто организатор бе ОНЧ „Напредък” в Търговище, събра в кафе-театъра на читалището местни управници, ръководители на институции, сдружения и организации, близки и приятели на юбиляря. И след предвидената по сценария беседа за журналистическата му дейност, за художественото му творчество в годините и за най-новата му книга, излязла от печат в навечерието на честването, се достигна момента за засвидетелстване на заслужено уважение.

За дългогодишната си активна журналистическа дейност и по случай неговата 80-годишнина Божидар Николов бе отличен с най-голямата награда на Съюза на българските журналисти „Златно перо”. Специална награда (плакет) получи Николов от Съюза на музикалните и танцови дейци в България за принос към българския музикален и танцов фолклор. А Общобългарският комитет „Васил Левски” отличи юбиляря с най-високата си награда - Грамота за заслуга и плакет с лика на Апостола, в знак на признание за активното му участие като заместник-председател на обществения комитет „Васил Левски” - Търговище.

Много бяха и поздравителните адреси до Б. Николов. „Вашата отдаденост на добрата журналистика, на чистото слово и книжовност Ви отрежда заслужено място сред най-ярките общественици и духовни будители на съвременно Търговище” - подчертава в своя адрес областният управител Станимир Парашкевов. И изтъква: „През всичките тези години поколения млади журналисти и творци, хора на перото и духовността, израснаха с примера, който имаха и ще имат във Ваше лице”. От своя страна кметът на Община Търговище Дарин Димитров отбелязва: „В продължение на няколко десетилетия със своите професионализъм и отдаденост, Вие допринасяте за развитието на културата и журналистиката в Търговище и страната.” Благодари за неуморната му работа в полза на общността и заявява: „Уверявам Ви, че в лицето на Община Търговище и лично в мое лице имате верен партньор в отстояването на общественополезните каузи на Търговище и региона.”

Във връзка с беломорския му произход и дейността му в подкрепа на тракийската кауза, за Божидар Николов бе изпратен поздравителен адрес от Съюза на тракийските дружества в България. „Вашата забележителна 80-годишнина, изпълнена с труд, предизвикателства и творчески търсения, е повод да засвидетелстваме признание към професионализма Ви на журналист и като патриот, отстояващ тракийската кауза. Съвместната Ви дейност с тракийци от ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище е урок по родолюбие за младите поколения българи” - е записано в адреса, подписан от председателя на СТДБ Красимир Премянов. Поздравленията от София и от търговищките тракийци връчи председателят на местното тракийско дружество Нели Анастасова.

Трудно е да изброим всички останали присъстващи, поднесли с уважение своите поздравления, подаръци, комплименти. Но е важно, че ги има и ще останат в паметта и в личния архив на юбиляря.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн