Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Промоция на албум с беломорски фолклор „Чуряшка е цвят цветила“ в с. Светлен

Автор: Нели Анастасова, член на ВК на СТДБ и председател на ТД «Стоян Мавродиев», град Търговище

На 17 юли 2021 г. в китното, българско село Светлен в Търговищка област, самодейците  от НЧ „В.М.Гаршин-1902“ представиха аудио диск с 18 автентични беломорски песни и 8 хотули (шеги), наречени на беломорски диалект. Интересът към съхраняване на беломорския диалект и фолклор се възражда от фолклориста и художествен ръководител на фолклорна група в селото Ангел Касабов. Направеното от него е  станала традиция, която  развива и популяризира тракийската песен в нашия край. Впечатляващ  е интересът  на изпълнителите от групата за автентичен фолклор към изследване и търсене на възрастни хора в района, които могат да разкажат и изпеят беломорската, тракийска песен.   

Солист на групата е Красимир Радев, който изкусно представя благозвучието, хармонията  и многообразието на автентичната, беломорска песен. Изпълнителите от фолклорната група «Ангел Касабов» се събират веднъж седмично в красивата сграда на читалището. Репетират, разказват за срещите си с хората, подготвят народни обичаи, и както казват се стараят да оставят «нещо» след себе си.  Младите да видят, чуят и запомнят и те да предадат «огъня» от дедите ни.

В основата на цялостната дейност по реализацията на идеята е  секретарката на читалището  Станка Къркова - младо момиче, което полага усилия, воля и отговорност  за съхраняване на тракийския бит и култура, за национално самосъзнание и родова памет.  Тя създава контакти с известната и любима група  «Грамофон» и  съумява да  приобщи изпълнителите  към идеята  на самодейците, за да помогнат в реализацията на албума.  И не само това, но и те да  запеят  тракийската народна песен в техния репертоар. Идеята стана реалност на 17 юли, т.г. в с. Светлен. Беше изпълнен един синовен и патриотичен дълг, за да се помнят българските говори и тракийското песенно наследство. Защото когато има родова и народна памет, няма забрава!

Самодейците от НЧ „В.М.Гаршин-1902“ получиха поздравителни адреси от Върховния комитет на СТДБ, ТД «Стоян Мавродиев», град Търговище, община Попово и Историческия музей в града.


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

УВАЖАЕМИ ПОТОМЦИ НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ  И ГОСПОДА,

Позволете ми най-сърдечно да ви поздравя от името  на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България като негов член и от името на Управителния съвет на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“, град Търговище с днешния ден, в който представяте част от българските говори и беломорско песенно творчество.

Искам да  поздравя секретарката на НЧ”В.М.Гаршин-1902г., г-жа Станка Къркова за волята, положения труд и отговорност, за усилията, които полага  за опазване и съхраняване  на историческото  културно наследство на тракийци!   

Уважаема г-жо Къркова, 

Продължавайте да будите народностния дух и национално самосъзнание,  съхранявайте родовата памет! А когато има родова памет не може да има забрава! 

Беломорският диалект и фолклор  е многообразен, звучен и хармоничен, характерен за област Димотика и конкретно бившето село Янюрен в пределите  на Беломорска Тракия.

Днес, в подготвения диск  ще чуем хармонията от звуци и съдържание, свещения език на нашите деди, баби, пренесен от далечното минало, след Освобождението  от турско робство 1878 година до наши дни.

Поздравления за фолклорната група „Ангел Касабов”, която запява и популяризира автентичното  песенното, събирателно богатство на тракийци  от  фолклориста Ангел Касабов.

Специален поздрав за Георги Горчев, за  любимата на голяма част от нашето поколение  група „Грамофон”, спечелила душите ни със своето изпълнителско изкуство.

Георги Горчев - един радетел, който изпълнява синовен и патриотичен дълг, за да се помни и популяризира българското песенно богатство!

Уважаеми, тракийци,

Продължавайте да будите тракийския родолюбив дух и култура! Бъдете живи и здрави, все така всеотдайни в изследователската дейност за обогатяване на тракийското културно наследство!

17 юли 2021 г.
Нели Анастасова, член на ВК на СТДБ и председател на ТД «Стоян Мавродиев», град Търговище

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн