Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Стоян Мавродиев – вечно живата връзка между Одринска Тракия и Търговище

Автор: Д-р Тоня Любенова, РИМ - Търговище

128 години от рождението Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев е роден в с. Хиделий, Одринска Тракия на 15 февруари 1892 г. До четвърто отделение учи в родното си село, а по-късно получава средно образование в прочутата Одринска реална гимназия “Д-р Петър Берон“. Заминава да учи висше образование в Софийския университет “Св. Климент Охридски“, но през лятото на 1913 г. е принуден да прекъсне обучението си. Подобно на хилядите прокудени българи от Одринска Тракия и неговото семейство напуска родното си място и бяга в свободна България. Спира се в Ески-Джумая /Търговище/. Стоян Мавродиев участва в Първата Световна война, преминава през Школата за запасни подпоручици на Борис Дрангов и се сражава като офицер в 31-ви пехотен Варненски полк, съставен от запасни от Търговищка околия. След приключването на войната той продължава обучението си и през 1920 г. завършва висшето си образование в специалността “Биология и химия“.

Стоян Мавродиев активно участва в културно-обществения живот на Търговище. През 1915 г. се създава Тракийско дружество в града. За негов председател е избран той - Стоян Мавродиев. Близо 40 години / от 1915 г. до 1954 г. / стои начело на дружеството. Той лично се заема с писането на прошения до правителството за оземляване на бежанците и изпраща поименен списък на всички, пристигнали от Одринска и Беломорска Тракия /със статут на бежанци в Търговищкия край към 1920 г. са общо 982 семейства от в Тракия /. Освен това от 1920 до 1940 г. той е учител и директор на Търговищката непълна гимназия “Св. Седмочисленици“. Там той се очертава като отличен педагог, ръководи Въздържателното дружество в училището, насърчава издаването на вестник “Бодрост “. Учениците с нетърпение очакват патронния празник на гимназията или някое общоградско тържество, на което той произнася прочувствени и вълнуващи речи.

През 1927 г. Стоян Мавродиев е член на управителното тяло при читалище      “Напредък“. Той води  “приходо-разхода“ за новостроящата се читалищна сграда в Търговище  и в качеството си на касиер той влиза в състава на читалищното настоятелство. Той е един от организаторите на Музикалната школа към читалището и на Методическото ръководство на учителите от околията. Той е председател на Просветното дружество в града и като такъв през 1937 г. открива “Голяма педагогическа конференция“ в Търговище, посетена масово от преподавателите в околията. Често организира открити уроци пред учители и ученици, нерядко изнася лекции в Народния университет при читалище “Напредък“. През 1937 г. Стоян Мавродиев посещава Международното изложение в Париж, заедно с още трима учители от Търговищка околия. Представител е на Дружество на кавалерите на Ордена за храброст в града.

През 1940 г. ст. Мавродиев напуска Търговище и в продължение на няколко години е заместник-директор на VІ Мъжка гимназия в София. Там той помага за списването на в. “ Тракия “ и на сп. “ Завет “ – орган на Тракийския младежки съюз, участва в културно-обществения живот на столицата и активно работи по проблемите на Съюза на тракийските културно-просветни дружества като член на националното ръководство.

През 1948 г. Ст. Мавродиев се завръща в Търговище и отново става директор – този път на Девическата гимназия „Лиляна Димитрова”. През 1952 г. Окръжният Народен съвет на депутатите на трудещите се в гр. Шумен награждава Стоян Мавродиев с Похвален отзив за дългогодишната му възпитателска работа. А Националния комитет за защита на мира го награждава с медал за активна дейност.

 През 1954 г. на отчетно-изборното събрание на културно-просветно дружество    “Тракия“ Стоян Мавродиев е освободен от длъжността “председател“ по негово собствено желание, предвид напредналата му възраст. Тракия и съдбата на тракийските преселници продължават обаче да го вълнуват все така силно и да го връщат назад във времето – в родната земя, копнежът по която “угасва само, когато склопим очи завинаги“.

Стоян Мавродиев умира на 3 февруари 1960 г., отдавайки целият си съзнателен живот на училището и на своите събратя – бежанците от Тракия. Днес Тракийското дружество в Търговище носи неговото име, а по решение на Общинския съвет от 1998г. площада пред читалище “ Напредък “ е кръстен също “ Стоян Мавродиев “.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн