Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Откриване на златния купол на църквата „Свети Георги“ в Одрин

През май 2019 г., след ремонт, чиито последен етап бе свързан с изработване позлата на купола, монтиране на керамични икони на четирима евангелисти и въздигане на нов златен кръст, приключи реставрацията и реконструкцията на българската църква „Свети Георги“ в Одрин“.

На 12 май т.г., в ремонтирания храм бе проведена служба от НВП Старозагорския митрополит Киприан.

На тържествата присъстваха Н. Нейнски - Посланик на България в Република Турция, настоятели от Фондацията на българските православни църкви, водени от председателя г-н Васил Лязе, Емил Велинов - директор на Дирекция „Вероизповедания“ към МС на Република България, Кр. Премянов - председател на СТДБ, Краснодар Беломорски - зам.-председател на ЦР на СТДБ, Михаил Вълов - зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия” в Ямбол, Кирил Сарджев - зам.- председател на ВК на СТДБ и  председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на СТДБ: Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков - ТД „Лазар Маджаров” в Сливен, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Ст. Загора и съпредседател на ТМСБ, Нели Ташева - председатела на ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище, Милка Спасова - председател на ТД  „Капитан Петко Войвода“, Карнобат в Карнобат, Стефан Начев - член на УС и главен секретар на СТДБ, Тодор Коруев - главен редактор на в. „Тракия“, д-р Ваня Иванова - редактор на сайта на СТДБ, д-р Юлия Григорова - член на ВК на СТДБ, Стефан Танев - председател на Тракийска фондация  „Капитан Петко войвода, Д .Шалапатов и Хубен Стефанов - членове на ВК на СТДБ, представители на дипломатическите ни мисии в Одрин и Истанбул: В. Вълчев - Генерален консул на Република България в Одрин, Радослава Кафеджийска - Първи секретар в консулството в Одрин, Ангел Ангелов - Генерален консул на Република България в Истанбул, представители на УниБИТ в София, депутати от 44-то Народно събрание, Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, областни управители, представители на тракийски дружества от цялата страна.

Официалната част бе открита от г-жа Мария Чъкърък, която приветства присъстващите и представи официалните лица.

В словото си г-н Емил Велинов припомни усилията на държавата и инвестицията на стойност 350 хиляди евро за реставрацията и реконструкцията на храма, започнати през 2004 г. Той благодари за даренията, направени Одринската община и от Съюза на тракийските дружества, чиито членове са ревностни пазители на българщината и православието.

Приветствие към присъстващите отправи и посланик Надежда Нейнски, която заяви, че храмът „Свети Георги“ е символът на православието в Одрин. Тя подчерта необходимостта от духовност и вяра, които са път към доброто.

Генералният консул на Република България в Одрин В. Вълчев приветства присъстващите, благодари на държавата и на всички, дали своя принос за реставрацията на православния храм.

Проф. Ваня Добрева прочете приветствен адрес от проф. Стоян Денчев - Ректор на УниБИТ, който е и почетен гражданин на Одрин.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов припомни историята на тракийци, написана с кръв и страдания, като подчерта, че въпреки огромната болка, която носят, тракийци не търсят мъст за претърпените злини и остават верни на девиза „Не забравяй, но не отмъщавай“. „Съюзът на тракийските дружества в България е организация, за която историческата истина, справедливото решаване на тракийския въпрос и защитата на българщината и православието са каузи, които тя отстоява и винаги ще защитава“, подчерта Премянов. Той напомни, че в съдбовни времена, в дни на тежки изпитания за страната, българското духовенство винаги е било достоен духовен водач на своя народ, а Българската православна църква е отстоявала принципни позиции, за защита на националната идентичност и държавността, които се основават на източното православие.

„Днешният празник, свързан със завършването на реставрацията на храма и освещаването на купола и златния кръст, е признание за всички съмишленици, които със своя всеотдаен труд и дарения съдействаха за  съхраняването на тази православна светиня. Специално внимание и благодарност заслужават г-н Велинов, екипът на Българското генерално консулство в гр. Одрин, отец Чъкърък и г-жа Мария Чъкърък. Тяхната  апостолска работа за българската кауза е еталон за родолюбие, а тяхната всеотдайност - пример за подражание“,  каза още Премянов.

Председателят на СТДБ награди награди  с медал, посветен на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода, В. Вълчев - Генерален консул на Република България в Одрин, Ангел Ангелов - Генерален консул на Република България в Истанбул, Васил Лязе - председател на българска църковна община в Турция и отец Ал.Чъкърък, а на читалище „Просвета- 1870“ в Одрин, бяха дарени книги.

Тържествата приключиха с изпълнения на хасковския фолклорен ансамбъл „Китна Тракия“.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн