Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
XVIII Национален тракийски християнски събор „Спасовден” в местността „Бакаджиците” край Ямбол

На 13 юни 2024 г. в местността „Бакаджиците” край Ямбол се проведе XVIII Национален тракийски християнски събор „Спасовден”.

Християнският празник Възнесение Господне или Спасовден се провежда на 40-ия ден след Великден, винаги в четвъртък. Традицията да се чества Спасовден на Бакаджиците е стара. От години жители на общините Ямбол и Тунджа, голяма част от които са с тракийско потекло, се събирали за молитви в черквата „Възнесение Христово – Св. Спас“, намираща се в подножието на върха.

Тракийските бежанци почитат Деня на Възнесение Господне, акта на човешкото Спасение, защото той носи в себе си спомена за хилядите изстрадали тракийски българи, които макар прокудени и разорени, са съхранили своята християнска вяра и българската идентичност. Постепенно се ражда идеята на Спасовден да се провежда  тракийски събор, на който да се популяризира тракийския фолклор.

Съборът, организиран от Съюза на тракийските дружества в България, Дружество „Тракия“, гр. Ямбол, със съдействието на Община „Тунджа” и Община „Ямбол”,  и тази година събра стотици гости и участници.

Гости на събора бяха Станчо Ставрев кмет на община „Тунджа“, Атанас Христов – председател на общински съвет „Тунджа“, Стоян Петков и Тодор Налбантов – заместник кметове на община „Тунджа“, Красимир Премянов – председател на Съюз на тракийските дружества в България и Михаил Вълов – председател на Дружество „Тракия“, гр. Ямбол.

Съборът започна с благодарствен молебен, отслужен от отец Жельо и продължи с приветствено слово на председателя на дружество „Тракия“ Михаил Вълов. Приветствия към присъстващите отправиха Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и кметът на община „Тунджа“.

В празничната програма участваха тракийски фолклорни групи, индивидуални изпълнители и самодейци от селата Кукорево, Стара река, Окоп и Търнава, които представиха богатството на фолклора, съхраняващ връзката с корените ни и утвърждаващ българските традиции. Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ обогати програмата на събора със своя концерт.



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн