Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
В Ямбол гостува изложбата, посветена на „125 години организирано тракийско движение в България“

Автор: Михаил Вълов, зам.председател на ЦР на СТДБ и председател на дружество „Тракия“ в Ямбол

В слънчевия празничен ден на 21 юни, в Деня на Ямбол, който е на църковния празник Свети Дух, беше представена гостуващата в града изложба, посветена на „125години организирано тракийско движение в България“, посветена на бележитата годишнина. Изложбата е подготвена от  Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт (ТНИ) в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът, работил за оформянето на изложбата включва известни български учени от ТНИ като  проф. Св. Елдъров, проф. Боряна Бужашка и д-р В. Стоянова.

Официални гости на тържественото откриване бяха г-н Ревански, кмет на Ямбол, г-н Христо Христов, кмет на Болярово, г-н Антон Шиков, председател на Общинския съвет на Ямбол, проф. дин  Светлозар Елдъров, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на тракийското дружество в Ст. Загора и съпредседател на ТМСБ,  проф. дтн  Николай Петров и други представители на културни организации и институции.

Изложбата бе открита от Михаил Вълов, зам.председател на ЦР на СТДБ и председател на дружество „Тракия“, с кратко слово, в което напомни на тракийци, гости и граждани на Ямбол, че началото на тракийското движение е поставено от братята Петър и Никола Драгулеви, Капитан Петко войвода, Манол Ковачев и други поборници във Варна, който създават дружество „Странджа“. Това намира родолюбив отзвук в Ямбол, в който тракийски бежанци създават  в края на май 1896 г. местно дружество, приело същото име - „Странджа“, чиито пръв председател е Димитър Игнатов, подпредседател Димитър Джавков, секретар-деловодител Иван Анастасов, касиер Нешо Груев и петдесетима съмишленици. Имената на тези  родолюбивите българи трябва да бъдат помнени с признателност и гордост от съвременните българи. През 1903 г. Ямболското дружество участва активно в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание Известни са имената на седем загинали от гр. Ямбол - 5 в Македония и 2 в Тракия.

Присъстващите с интерес изслушаха пространната лекция на проф. д-р Св. Елдъров, който представи изложбата и подчерта, че фотоси и документи,  голяма част от които са представени за първи път пред ямболска публика, разказват 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.  Той подчерта, че в хронологично-тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет. 

Интересът към изложбата е голям за гражданите и гостите на Ямбол. Убеден съм, че тя ще намери отзвук у всяко родолюбиво българско сърце, в който и град или селище да бъде изложена.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн