Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред паметта на жертвите на Илиева нива

107 години от трагедията на Илиева нива

На 6 юни 2020 г., тракийци почетоха паметта на жертвите, загинали на  Илиева нива. На това свято място през  1913  редовна турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Южна Тракия.

От 1999 г. по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България съборът се провежда като ден на тракийското дете.

Организатори на традиционния Национален тракийски събор, който тази година, поради противоепидемичните мерки, се проведе като поклонение с ограничено присъствие, са община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България, Младежкият и Женският съюз към СТДБ.

В поклонението участваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Краснодар Беломорски - зам. председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев-заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково,  Маргарит Петров-член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Михаил Димитров-член на ВК на СТДБ и председател на ТД в Любимец, Веселин Костов - председател на ТД в Крумовград, Цанко Атанасов - съпредседател на Тракийския младежки съюз към СТДБ, член-кореспондент проф. инж. Георги Михов - член на ВК на СТДБ, членовете на ВК на Съюза Мария Божкова и д-р Ваня Иванова, Диана Овчарова - кмет на Ивайловград, Калин Митрев - председател на Общинския съвет в Ивайловград, Митко Петров - заместник областен управител на област Хасково, народният представител д-р Георги Йорданов, представителна вокална група от ТД Ивайловград, тракийци от Крумовград и граждани.

Поклонението пред паметта на избитите жертви започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Георги пред мемориалния комплекс, продължи с тържествени слова на официалните лица и с полагане на венци и цветя пред паметника на тракийското дете.

В словото си Диана Овчарова - кмет на Ивайловград подчерта, че „В ден като днешния си припомняме онези жестоки пожари през трагичната 1913 година. Изпепелените храмове, къщи и цели села, деца и майки, но и тези пожари, които не успяха да изпепелят вярата в душите ни. Миналото тук е било размирно и кърваво, но майчиният завет за бъдещето е да живеем в мир, разбирателство и взаимопомощ”.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов подчерта, че този ден се e превърнал. в традиция, която трябва да се съхрани, защото в него се прекланяме пред ценността на детския живот, пред тъжната и тежка бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи, и отправи послание за мир и щастливо детство на всички деца.

Заместник областен управител г-н Митко Петров прочете поздравителен адрес от името на д-р Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково.

Поклонението завърши с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода в с. Плевун. Пред паметника на легендарния войвода прозвучаха тракийски песни, изпълнени от представителна група към Тракийското дружество в Ивайловград.

От името на СТДБ Кр. Премянов и Мария Божкова подариха на децата и училището в Ивайловград книги, издадени от издателство "Захарий Стоянов".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сн.5 Венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода в Плевун

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн