Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха Деня на Тракия

Автор: Ваня Иванова

Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт, тракийските дружества в страната, общините по места и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на 111-ата годишнина от Одринската епопея,  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Тържеството в столицата бе уважено от вицепрезидента Илияна Йотова, от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, членовете на ВК на Съюза: член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ, проф. Иван Маразов, доц. Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, член кор. Георги Михов, член кор. Иван Гранитски, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“ и член на ТНИ, Стефан Начев, главен секретар на СТДБ, Божана Богданова, председател на ТСНИ „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, Мария Божкова, зам.- председател на Софийското тракийско дружество,  инж. Василий Мелиус, проф. Павел Демиров, д-р Динко Желев, Донка Петрова, инж. Чавдар Георгиев, Румен Янков, Светла Пълева, Зорница Радонова, Искра Чернева, д-р Елена Алекова, посланик Георги Димитров, председатели на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Столична община, тракийци, Станислав Илиев, кмет на Район „Възраждане“, ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, представители на тракийски българи и родолюбиви граждани. Тук беше и 97 - годишния Стоян Димитров Стоянов, потомък на един от учителите в Одринската гимназия, дошъл, за да почете предците си.

Със заупокойна молитва в храм „Св. Николай Софийски-Нови“ бе почетена паметта на загиналите български воини из тракийските полета и на тракийските бежанци, намерили смъртта си по пътя към България, търсейки спасение от зверствата на османците. Тя бе отслужена от  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

В края на панихидата епископ Поликарп се обърна към присъстващите със слово, в което подчерта героичния подвиг на българските воини, саможертвата и храбростта на тракийци, както и дълбоката им вяра в Бога.

Официалната церемония продължи с поднасянето на венци пред бюст-паметника на Екзарх Антим Първи и паметника на Одринската епопея. Почетен караул, гвардейски оркестър и военен квартет допринесоха за тържествено отбелязване на Деня на Тракия.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов акцентира на датата 26 март като  символ на борбата за свобода и готовността за саможертва, ден за прослава на загиналите герои, но и паметен ден за преклонение пред жертвите, загинали за осъществяването на националния идеал. Той подчерта, че през 2006 г., по предложение на СТДБ, Министерски съвет на Република България обявява 26 март за Ден на Тракия. Този ден е празник и на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) – организацията, която обединява в своите редици потомци на тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

В този паметен ден председателят на СТДБ награди за заслуги към тракийската кауза проф. Иван Маразов, член на УС на ТНИ. Той получи най-високото отличие на Съюза - златен медал "Капитан Петко войвода" с лента.

В  словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че „Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на Българската армия и на България. Денят на Тракия е и поклон пред хилядите, които загинаха, защото единствената им „вина“ беше, че обичаха родния си край и искаха да останат там, където са били дедите им. Балканската война е първата война на новата българска държава и тя е освободителна“ „Жаждата за свобода и обединение, за собствена държава, за самоопределение накараха цели български фамилии да изпратят синовете и мъжете си да освободят своите братя, да видят Родината обединена. Храбростта на българските войни е нечувана, получава дори признанието на главнокомандващия Одринската крепост“, посочи в словото си вицепрезидентът.

„Несправедливи кроежи на Великите сили, които искаха да получат своя пай от разпадащата се Османска империя, попречиха на България да има границите от Сан Стефано. Затова Балканската война беше война за справедливост, за любов към Родината и обич към събратята“, подчерта Йотова. Тя се обяви категорично против „нечестивите опити“ да се пише историята по различен начин. „Някои стигат до там, да твърдят, че Берлинският договор бил неизбежен. Вярвам, че всички ние ще дадем сериозен отпор на тази зараждаща се идеология, която преобръща българската история през паметта на тези, които паднаха пред Одрин, и на тези, които загубиха живота си по пътя към България“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества в България за това, че пазят спомена за тези времена. „Избледнелите снимки на вашите предци, красивите, но тъжни тракийски песни разказват за трагичната съдба на тракийските българи, които и до днес не са получили своята справедливост. Не искаме възмездие, а справедливост. Надяваме се на грамотни политици, истински родолюбци, които да се заемат сериозно с този въпрос“, призова вицепрезидентът.

Паметта на героите от Одринската епопея беше почетена със свеждане на глава и едноминутно мълчание. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника, в знак на признателност и уважение към загиналите тракийци.

В линка може да разгледате галерия от снимки на В. Игнатова, публикувани на сайта на  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/sets/72177720315706959/

Денят на Тракия беше честван от тракийските дружества в цялата страна.

В Бургас в общоградския ритуал участваха членове на Тракийско дружество „Странджа“ с председател Стефан Колев, кметът Димитър Николов, представители на Община Бургас и Общински съвет, родолюбиви граждани. Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24 черноморски пехотен полк бе почетена паметта на загиналите и Деня на Тракия.

В гр. Стара Загора Общината, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“ традиционно отбелязаха Деня на Тракия с общоградски ритуал.  Присъстваха заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, заместник-областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, заместник-командирът на Втора механизирана бригада полковник Митко Балтов, Общественият посредник на Община Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, тракийци и граждани.  Заупокойна литургия отслужи Отец Йордан от Старозагорска митрополия. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов, а с рецитал се включиха ученици от VI ОУ „Свети Никола“. Слово произнесе председателят на тракийското дружество Цанко Атанасов. Венци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“ поднесоха представители на институции, граждански и политически организации, родолюбци. 

По повод празника, под ръководството на Сашка Караславова и Ваня Михайлова учители по история, потомки на тракийски българи, учениците от клубовете за занимания по интереси на  VI ОУ „Свети Никола“, изнесоха интердисциплинарен урок по родолюбие. Часът беше посветен на деня на Тракия, с послание за съхранение на родовата и историческа памет.

В с. Ракитница Тракийско дружество „Фере" и НЧ „Тракия“ отбелязаха Дена на Тракия със заупокойна молитва и поднасяне на венци пред паметниците на героите.

В Карнобат Тракийско дружество „Слав Мерджанов”, отдаде почит пред паметта героите, загинали в Балканската война. В знак на уважение, тракийците поднесоха венци и цветя пред паметника на Слав Мерджанов. Със сълзи на очите тракийците си припомниха за своите предци, които са прокудени от Тракия и принудени да търсят убежище в България... Членовете от дружеството възхвалиха тракийската земя българска с думите, които винаги ехтят в душите им:
Мило мий мамо, драго мий мамо да ида, гори полета да мина, Тунджа, Марица да видя.
Тракийо, земя българска, за свободата народна Петко войвода загина. Да има мир на земята, в нашата мила Родина.

В Сливен честването  започна  със  заупокойна   молитва, отслужена от  отец Иоан  пред  новата паметна плоча  на  загиналите  тракийци през  1913 г. Плочата  е  поставена  в  чест  на  празника. Тя е дарение  от  тракиеца и родолюбец Цветан Вълев. Слово за събитията произнесе инж. Кирил  Киряков, председател на ТД „Лазар Маджаров". За принос към тракийското движение бяха наградени членовете на дружеството Димитър Пантелеев и Марина Бакшева. Честването завърши с полагане на венци и цветя пред паметната плоча.

В Хасково отбелязаха 111 години от превземането на „непревземаемата“ Одринска крепост през 1913 г. и Деня на Тракия с тържествена церемония и празничен концерт. В празника се включиха кметът Станислав Дечев, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, представители на командването на Военно формирование 52 740, офицери от запаса и резерва, общински съветници, членове на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев, граждани.

В Кърджали ТД „Тракийско сърце“ с председател Марияна Ликова, почете Деня на Тракия пред паметника на Капитан Петко войвода.

В Созопол с полагане на венци през паметниците на героите, на Яни Попов и на Капитан Петко войвода бе отбелязана 111-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия. Празникът беше уважен от кмета Тихомир Янвакиев, зам. кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов, от председателя на общинския съвет Станимир Андонов, от общински съветници, Гено Пухов, председател на ТД „Яни Попов“, тракийци и граждани на Созопол.

В Търговище почетоха Деня на Тракия с поднасяне на венци пред паметниците на героите, а председателят на ТД „Стоян Мавродиев“ Нели Анастасова направи от името на дружеството ценно дарение на  Регионалния исторически музей в града. Тракийци са  дарили на музея почетния знак и грамотата на патрона на дружеството Стоян Мавродиев, връчени му посмъртно от Община Търговище при обявяването му за Почетен гражданин на града.

Тракийското дружество в с. Генерал Инзово с председател Маринка Василева, чества Деня на Тракия с пролетни цветя и празнични слова, с надежда  за мир и по-добър утрешен ден.

Тракийци от гр.Ямбол почетоха Деня на Тракия и паметта  на героите пред паметника на тракийските бежанци, символ на тежката им бежанска орис.

Тракийско дружество „Яни Попов” и  Община Ивайловград отбелязаха празника с шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на тракийските революционери  Яни Попов, Капитан Петко войвода и Димо Николов.

В Поморие Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Община Поморие, почетоха Деня на Тракия с панихида в храм „Свето Рождество Богородично“ и много цветя пред паметната плоча на тракийските бежанци.

В Свиленград тракийци празнуваха съвместно с представители на Общината пред паметника „Одринска епопея“ Фолклорната група на дружеството откри тържеството с химна на Тракия. Д-р по история Стефан Димитров, член на УС, изнесе слово за битката при Одрин през 1913 г.. Арх. Анастас Карчев, кмет на Свиленград, представители на  общинска администрация, политически  сили, тракийското дружество, ученици от всички училища и граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност към героите. Тракийци поднесена венци и на паметниците на ген. Никола Иванов, Кръстьо знамение и Капитан Петко войвода.

Повече информация и снимки  за честванията на тракийските дружества в страната, ще бъдат публикувани във в. „Тракия”, бр. 7, 11 април 2024 г.

Информация за Деня на Тракия беше публикувана от редици медии, сред които БТА, печатните и електронни медии в столицата и страната.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн