Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Честване на Алеко

Искра Чернева

На 13 януари членове на ТНИ и СТДБ почетоха рождената дата на Алеко Константинов пред неговия паметник в Борисовата градина в София. Алеко е  бележит общественик, юрист и талантлив, обичан  писател. Известен е с псевдонима си Щастливеца, въплъщаващ в себе си изтънчената ирония, с която той възприема действителността и недъзите в следосвобожденска България, но и в пълно противоречие с неговата нерадостна лична съдба.

Съчетаването на  страстта към пътешествията, безграничната му любов към българската природа и  литературната му дарба раждат едни от най-въздействащите пътеписи в литературната ни история. Заради това той е избран и за патрон на туристическото движение у нас, чиито представители също почетоха писателя с мелодични туристически песни.

Емоционално слово пред присъстващите произнесе проф. Светлозар  Елдъров – член на УС на Тракийския научен институт. Той нарече Алеко възпитател на българския народ, творец с много огън в сърцето си, потребен и днес на нацията ни.  Неговата нелепа смърт го нарежда до други талантливи наши писатели и поети, напуснали твърде рано този свят, повечето от които станали жертва на бездушието и политическите борби, като Пейо Яворов (роден на същата дата), Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и още много други.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн