Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Документална изложба „125 години организирано тракийско движения в България“

25 май – 7 юни 2021 г., в Градина „Кристал“ в столицата

Днес,  25 май 2021 г. в експозиционното  пространство в Градина „Кристал“ в гр. София беше открита документалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, посветена на бележитата годишнина.  Изложбата е подготвена от  Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Изложбата бе открита от председателя на СТДБ Кр. Премянов, който запозна граждани, гости и журналисти с историята и дейността на Съюза на тракийските дружества в България, и с екипа, подготвил изложбата: проф. Св. Елдъров, проф. Боряна Бужашка, д-р В. Стоянова и художника Михаил Танев.

Проф. Елдъров представи изложбата и подчерта, че фотоси и документи,  голяма част от които са представени за първи път пред публика, разказват 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

В хронологично-тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

За създаването на експозицията са използвани архивни материали, книги, албуми, периодични издания от епохата, електронни ресурси и др. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Столична община.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн