Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „ТРАКИЙСКАТА ЕПОПЕЯ“ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Заместник - председателят на 49-то Народно събрание Кристиан Вигенин откри в Парламента фото-документална изложба

На 6 декември 2023 г. Кристиан Вигенин, заместник-председател на 49-то Народно събрание откри в Парламента фото-документална изложба, носеща заглавието „Тракийската епопея. Борбата за свобода на тракийските българи“, посветена на 120 годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. В словото си той подчерта, че „Народното събрание не е и няма да бъде безразлично към съдбата на тракийските българи и техните наследници“.

На откриването на изложбата присъстваха депутати, представители на ръководствата на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и на Тракийския научен институт (ТНИ).

В изказването си председателят на СТДБ Красимир Премянов припомни, че първият геноцид е извършен над тракийските българи - 68 000 души безмилостно са убити, а над 300 000 са прогонени от родните им места. Той запозна присъстващите с дейността на Съюза и на ТНИ, чиято стратегия е свързана с популяризиране на тракийското историческо и културно наследство, отстояване на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, защита на българщината и православието. Акцентира на факта, че реализирането на стратегията включва организиране на фото-изложби, изграждането на паметници, издаване на книги и справочници, в които се съхранява паметта и историческата истина за трагедията на тракийските българи и техните борби за освобождение и съхраняване на българския дух. Като част от родолюбивата дейност на СТДБ и ТНИ, Премянов посочи издаването на том I на Енциклопедия „Тракия“, съдържащ обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни, както и откриването на документалната изложба „Тракийската епопея. Борбата за свобода на тракийските българи“, посветена на 120 годишнината от Илинденско -Преображенското въстание.

Проф. Светлозар Елдъров се спря на  съдържателната част на експозицията и на необходимостта от съхранение на родовата памет, като отдели специално внимание на необходимостта от целенасочена работа за популяризиране миналото на тракийските българи в учебниците по история.

Изложбата е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали. Авторите на изложбата са утвърдени изследователи на историята на тракийските българи в ново и най-ново време: проф. дин Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, проф. д-р Боряна Бужашка, доц. Ваня Стоянова. Дизайнът и предпечатната подготовка са дело на художника Михаил Танев. 

Документалната фото-изложба разказва в синтезиран вид, на 14 табла с илюстрации и кратки исторически текстове, миналото на тракийските българи след 1878 г. до 30-те години на ХХ век. С фотоси и документи, някои от които изложени за първи път пред публика,  са представени съзидателните им усилия за изграждането на училища и църкви; участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение.

Една от основните тематични линии в изложбата е свързана с етнодемографските промени в Източна и Беломорска Тракия в резултат на последователната политика на Османската империя за тяхното обезбългаряване. Отразен е и отпорът, който българската страна й оказва с различни политически и дипломатически средства. Етническото прочистване на Тракия достига своя апогей през лятото и есента на 1913 г., а краят на Първата световна война носи нови катастрофални последици за българите в региона. Снимки и архивни документи илюстрират разорението на тракийските българи през 1913 г. и бежанския въпрос след Втората национална катастрофа. Фотоси от епохата са запечатали образите на спасилите се от гоненията бежанци, главно жени и деца, намерили подслон в България.   

Прокудени от домовете си и лишени от международните договори от правото да се завърнат в родния край, тракийските бежанци в България се организират в защита на своите човешки, социални и имуществени права. За тяхната дейност разказват три от таблата в изложбата. В тях оживяват видните фигури на тракийското движение и масовите тракийски прояви от 20-те и 30-те години на XX век.

Последното табло е посветено на паметта за героите и мъчениците на Тракия, пред които потомците се прекланят и предават на поколенията завета „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Изложбата ще гостува в Народното събрание до 12 декември 2023 г.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн