Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Кръгла маса на тема: „75 години мирна конференция от 1946 г. Исторически уроци и съвременни измерения“

На 3 декември 2021 г. в Пресклуба на БТА, Варна се проведе кръгла маса на тема „75 години от Парижката мирна конференция от 1946 г. Исторически уроци и съвременни измерения“. Съорганизатори бяха Съюзът на учените в България - секция „История”, Съюзът на учените - гр Варна, Тракийският научен институт и неговия филиал в морската столица. Любезен домакин бе БТА – Варна, в чиито  прес клуб се проведе кръглата маса с осигурено излъчване он-лайн.

Кръглата маса бе организирана със съдействието на  Генералното консулство на Руската федерация (РФ) в гр. Варна и в присъствието на г-н Владимир Климанов - Генерален консул на РФ в морската столица. Модератор на кръглата маса бе доц. д-р Иво Стамболийски със  съдействието на проф. д.ик.н.  проф. Нина Дюлгерова от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Проф. Дюлгерова  произнесе встъпително слово за кръглата маса.

Симеон Кулиш, секретар на филиала на Тракийския научен институт във Варна изнесе доклад на тема: „България в навечерието на Парижката мирна конференция“, в който се очертаха основните моменти  преди  провеждането на конференцията: избирането на новото ОФ правителство на 9 септември 1944 г., фактическото включване на България  във военните действия срещу фашисткаа Германия, споразумението за примирие с  държавите от Антихитлеристката коалиция през октомври 1944 г. в Москва, тайните споразуменията на  СССР и Великобритания за  разпределение на  сферите на влияние на Балканите, диплатическата подготовка на българското правителство и министър-председателя Кимон Георгиев за участие в самата конференция и противодействие на максималистичните териториалните и финансови искания към България от Гърция. Представен бе и подробен доклад за изследвани  дипломатически документи от този период.

Доц. д-р Масис Хаджолян изнесе доклад на тема: „Позицията на България на Парижката мирна конференция”, а Валентин Събков  - „Ролята на съветската дипломация и румънските претенции към България”, в който  са използвани нови документи по темата.

Николай Илчев - адвокат към Варненска адвокатска колегия, докторант по история и член на Тракийския научен институт-филиал Варна, изнесе доклад „Въпросът за Западна Тракия на Парижката мирна конференция”. В него бе направен анализ на решенията и формата на конференцията от правна гледна точка и конкретните решения за териториалните граници на България и искането на българската дипломация за възстановяването излаза на Бяло море чрез присъединяване на Западна Тракия в граници, съгласно Букурещкия мирен договор от  1913 г., ролята на изпратената  четиричленна  делегация на Тракийския съюз и геополитическите фактори,  осуетили това справедливо искане на България, както и осуетените с помощта на  съветската дипломация на териториалните претенции на Гърция за Родопите, Пирин и изместване на българо-гръцката граница с присъединяване на 1/10  от територията на страната ни с 400 000 население в нея.

Мила Жечева изнесе доклад за „Народната дипломация на Парижката мирна конференция”, а проф. Нина Дюлгерова  - „Съвременните резултати от Париж 1946 г.”, като бе акцентирано, че териториалните граници в Европа след този договор практически са запазени и досега, като се има предвид само изключенията по разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия и разпада на Югославия на отделните републики, но при запазване на външните им граници.

По актуални  проблеми на съвремеието ни  интересни доклади изнесоха Александр Ингор от ВСУ „Проектът „Белене”- история и перспективи”, и Виктория Бойчева за съвсем актуалния проблем по т. нар. зелена сделка в ЕС:  „Европейския зелен пакт между  въглищното минало и неясното бъдеще” и резултатите от екофорума в Глазгоу, Шотландия през  настоящата година.

Кръглата маса приключи с  ползотворна дискусия.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн