Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Битката за паметта продължава

Излезе книга двадесета на Известия на Тракийския научен институт

В том 20 на Известията на Тракийския научен институт читателите ще могат да се запознаят с публикации, чиито автори са изявени български изследователи и активисти на тракийската кауза. Включени са разработки и доклади, направени по време конференциите, проведени през 2023-а година, която беше наситена с научни прояви, посветени на важни годишнини от историята на тракийци – 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, 110 години от Одринската епопея, 110 години от Лондонския мирен договор,  110 години от разорението на тракийските българи и 90 години от създаването на Тракийския женски съюз. В книга двадесета на Известията на ТНИ са включени 19 публикации по споменатите теми, които ще бъдат продължени в следващия брой.

Първата част от публикациите са посветени на Балканската война и освобождението на Тракия (1912-1913 г.)  В този раздел са намерили място статиите на проф. д.ист.н. Трендафил Митев за дейността на генерал Георги Вазов като генерал -губернатор в Одринска Тракия през 1912-1913 г.; на доц. д-р Георги Митринов за доброволческата чета в с. Карлуково (дн. Славейно) и участието й в Балканската война; на доц. д-р Слави Славов за влиянието на холерата върху бойните действия в Тракия по време на Балканската война; на д-р Виолета Костова за Балканската война и освобождението на Тракия върху страниците на вестник „Мир“; на Павел Демиров, Веселина Александрова и Милена Иванова за комуникационните аспекти на Одринската епопея; на Владимир Калоянов за Таврическата болница в Свиленград; на Георги Стефанов Илиев за геноцида над тракийските българи; на Иванка Мечева за участието на българските жени в Балканските войни; на проф. д-р Георги Янков за Димитър Стаматев  (Терзията) като председател на революционния комитет (1901–1912), мухтар и кмет на село Сачанли; на Станислав Иванов за Македоно-одринското опълченско дружество – гр. Ямбол  (1949–1952 г.).

Вторият раздел на настоящия том е ориентиран към външнополитически, стопански и демографски аспекти на тракийския въпрос, представени  в изследванията на Антон Желев, д-р Иван Винаров, Георги Стоянов, доц. д-р Геновева Михова и проф.д.ик.н. Пенка Найденова.

Третата част на изданието включва изследвания, посветени на 120-ата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. В нея са представени изследванията на проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Геновева Михова, доц. д-р Ваня Стоянова и член кор. проф. Георги Михов.

Включените в настоящия том студии и статии ще представляват интерес както за професионалисти, така и за съмишленици на тракийската кауза, наследници на тракийски бежанци и любознателни читатели.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн