Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Изложбата „125 години организирано тракийско движение в България” гостува в Пловдив

На 11 май, в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, в Музейния център за съвременна история в Пловдив бе открита изложба „125 години организирано тракийско движение в България”.

Експозицията е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт и представя историята на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до днес.

В хронологичен ред изложбата проследява основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции.

Възкресени са образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет. За създаването на експозицията са използвани архивни материали, книги, албуми, периодични издания от епохата и електронни ресурси.

Изложбата беше открита от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Експонатите и свързаната с тях история представи проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика с център по тракология при БАН и член на ТНИ.

На откриването присъстваха  д-р Стефан Шивачев, директор на Музейния център, доц. Георги Йорданов, председател на пловдивското тракийско дружество, членовете на ВК на СТДБ: посланик Илко Шивачев, д-р Ваня Стоянова, Мария Божкова, представители на ТНИ, тракийци и граждани на Пловдив.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн