Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Продължават честванията на 110-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание

Днес, 2 октомври 2013 г. в София се откри Международна научна конференция „110 години от Илинденско-Преображенското въстание”, провеждана под патронажа на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов. Научният форум е организиран от Военна академия „Г. С. Раковски”, Регионалния исторически музей – Благоевград, Института за исторически изследвания при БАН, Македонския научен институт и Военноисторическата комисия.

На 3  и 4 октомври заседанията на конференцията ще продължат в Благоевград.  Учени от България и чужбина ще обсъждат военните аспекти на въстанието от 1903 г., българската национална идея от Сан-Стефано до Букурещ, от Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) през национално-освободителното движение в Македония и Одринска Тракия и неговата кулминация -  Илинденско-Преображенското въстание до Балканските войни от 1912-1913 г.

От 4 до 6 октомври ще се проведе и Военно-историческа експедиция „По бойния път на четата на ген. Иван Цончев през Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.”

В научния форум и военно-историческата експедиция участват и учени от Тракийския научен институт. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн