Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално честване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тракийско поклонение на Петрова нива

На 19 август т.г. Петрова нива събра стотици хиляди българи на поредния национален тракийски събор. Тази година на тракийското Оборище се състоя националното честване на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, организирано от Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургас под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Официални гости бяха президентът Румен Радев, Пламен Янев, Областен управител на област Бургас, Борислав Димитров, Генерален консул на Република България в Одрин, Роберто Иванов, секретар в генералното консулство в Одрин, Васил Вълчев, Генерален консул на Република България в Истанбул, Радослава Кафеджийска, съветник в консулството в Одрин, народни представители, общественици, кметове от региона.

В събора-поклонение участваха Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново, Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на  Съюза: Нели Анастасова, председател на  ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, Ана Тодорова, председател на ТД „Одринска епопея“, Поморие, Вяра Петрова, председател на ТД „Капитан Петко войвода“, гр. Карнобат, Николай Димитров, председател на ТД в Айтос, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа” в Бургас,  проф. Маринела Грудева, председател на Регионално ТД във Варна, Веселина Йонкова, председател на ТД „Николай Хайтов“, Бяла, Божанка Николова, председател на  ТД „Лазо Лазов“, Средец, Иван Мамирев, председател на ТД „Тракия 1922“, Крумовград, членовете на ЦР на СТДБ: член-кореспондент проф. Георги Михов и член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ, проф. Св. Елдъров, доц. д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, доц. Геновева Михова, председател на филиала на ТНИ във Варна, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Димо Карабелов, председател на Тракийската национална инициатива „По пътя на Преображенци“, Иванка Мечева - Колева, съпредседател на Тракийския женски съюз, представители на тракийци и граждани от цялата страна.

Програмата започна с туристически маршрут, продължи с научна конференция на тема:„120 години Илинденско-Преображенско въстание“   и с фолклорен концерт. Научната конференция, организирана от Тракийския научен институт, Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на потомци на тракийски българи. Тя беше открита от кмета на Малко Търново Илиян Янчев. Приветствие към участниците и гостите поднесе председателят на СТДБ Кр. Премянов. Водещ бе член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ.

Докладите на проф. дин Светлозар Елдъров,  член кор. проф. Георги Михов, проф. Боряна Бужашка, доц. д-р Ваня Стоянова, доц. д-р Геновева Михова, Стоян Райчевски и Иванка Делева,  в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на повишен интерес сред присъстващите в залата.

След нейното приключване председателят на СТДБ и кметът на Малко Търново посрещнаха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на преображенци”, воден от Димо Карабелов. Младите хора бяха приветствани от кмета на Малко Търново и от председателя на Съюза на тракийските дружества в България. Младите тракийци получиха заслужени награди за своята патриотична дейност. Представителите на Регионалното тракийско дружество във Варна получиха от Кр .Премянов членски карти, удостоверяваща членството им в СТДБ.

Вечерната програма на събора започна в храма-костница „Света Петка“ със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България и продължи с възпоменателно тържество пред паметника-мемориал.

Тържествената част на събора беше открита от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си Кр. Премянов подчерта трагичната история на тракийци, необходимостта да се пазят паметта и заветите на преображенци, за да я има България. Той поднесе специални благодарности на кмета на Община Малко Търново, който заедно със своя екип достойно пазят паметта и всяка година създават условия за провеждане на тракийския събор-поклонение на Петрова нива. Благодарности бяха отправени и към президента на България, който с делата си показва как трябва да се съхранява паметта и българската история, за да се предава на поколенията.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  прие строя на представителните роти на Националната гвардейска част, произнесе слово и отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Държавният глава Румен Радев: Опитите за подмяна на историческите факти и за прекрояване на празниците и традициите ни неизменно водят до безпътица
 

"Уважаеми г-н Янчев, кмет на община Малко Търново,
Уважаеми г-н Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми г-н заместник-началник на отбраната,
Уважаеми г-н областен управител,
Уважаеми кметове и общински съветници,
Ваши преосвещенства,
Уважаеми консули,
Уважаеми гости и сънародници от Република Северна Македония,
Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,
Скъпи сънародници,

Отново се стичаме от всички краища на Родината в сърцето на Странджа, за да отдадем почит към паметта на тракийските и македонските българи, които на Илинден, Преображение и Кръстовден преди 120 г. масово се опълчиха срещу османския поробител.

В дните преди въстанието тук, на Петрова нива, си дадоха среща най-светлите съратници и радетели на българското революционно движение в Одринско. Осъзнатата саможертва бе изборът на достойните, които поеха към своето безсмъртие, водени от идеала да живеем като един народ в общо, свободно и независимо Отечество.

Пред самата столица на Османската империя, тракийци изживяха и триумфа на Странджанската република, и погрома на въстанието. Наред със спомена за самоотвержените битки е жив и споменът за библейското преселение на тракийци, търсещи спасение и подслон от зверското потушаване на въстанието. Пепелищата погълнаха хиляди домове и съдби. Нека този трагичен период в нашата история ни служи като свидетелство за цената на свободата и  ни дава пример колко е важна паметта на поколенията.

Потомците на въстаниците, които днес изпълвате Петрова нива, сте най-правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история. Вярвам, че чувството за свобода, справедливост и достойнство, което носеха преображенци от 1903 г., и днес живее във всички истински българи.

Защото съхранената ни историческа памет е темелът, върху който нашият народ може да гради достойно бъдеще. Почитта към всички загинали за свободата е знак и за всички онези, които при всяка смяна на политическото статукво бързат да пренапишат личната си биография или гледат на нашата история през призмата на чужд прочит.

Скъпи сънародници,

Историческият ни календар събира изстраданата родова памет на не едно поколение, за което свободна България остана завинаги несбъднат блян. Едва ли има летопис, който да изброи предците ни, които оставиха костите си по занданите и с кръвта си платиха българската свобода и независимост. Затова и наш дълг е да пазим не само чисто името им, но и да не отстъпваме от техните завети.

Всяка подмяна и манипулиране на историческите факти или опит за прекрояване на нашите празници и традиции, неизменно води към безпътица. Затова дългът на нашето поколение към българската държавност е също толкова свещен и неотменим, както и дългът на всички, отдали живота си за нейната свобода.

Вечна памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание!

Да живее единна, свободна и независима България!"


Кулминацията на честванията беше тържествената заря в памет на загиналите герои. Програмата завърши с празничен концерт с участието на танцови състави и танцови клубове: „Аратлии“, „Бургос“, „Медено котле“, „Лазур“, „Настроение“ и оркестър „Жарава“, МФГ „Войводите“ –  Гоце Делчев, ФС „Филек“ към НЧ „Г. Попаянов-1914“ град Малко Търново, ФГ „Странджанска огърлица“ – ПК към Пристанище Бургас, МФГ „Росен“ – село Росен, странджанските народни певци: Манол Михайлов, Александра Димитрова – Сашка, Живко Петров, Зорница Георгиева, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, Панайот Стойчев, Радостина Йовкова, Цветелина Стойчева, Яна Биюкова.

Пред паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ и ТНИ, от тракийските дружества в страната, от държавни институции, кметове, депутати и представители на политически партии и признателни граждани.

 Този проект е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн