Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Покана за 26 март - Ден на Тракия

Скъпи тракийци,

Уважаеми столичани,

На 26 март честваме Деня на Тракия. В този ден през 1913 г. българската армия написва най-славната страница в своята история. След близо шестмесечна обсада и 24-часова денонощна атака пада непревземаемата според германски специалисти Одринска крепост. С овладяването й са постигнати военнополитически и стратегически резултати, довели до края на Балканската война и освобождението на българите, останали под османско владичество.

Няколко месеца по-късно радостта е помрачена от скръбта по стотиците хиляди тракийски българи, избити и прогонени от турската армия от родните им домове в Одринска Тракия, която на практика е обезбългарена. Академик Любомир Милетич сравнява трагедията на тракийци с клането в Батак. За извършените зверства съвременни изследователи използват термините „геноцид” и  „етническо прочистване“.

Денят на Тракия е празник и на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) – организацията, която обединява в своите редици потомци на тракийските българи.

За тракийци датата 26 март е символ на борбата за свобода и готовността за саможертва, ден за прослава на загиналите герои, но и паметен ден за преклонение пред жертвите, загинали за осъществяването на националния идеал.

С  постановление № 62 от 23 март 2006 г., по предложение на СТДБ, Министерски съвет на Република България обявява 26 март за Ден на Тракия. Оттогава този ден се чества тържествено в цялата страна като ден за памет и почит към хилядите тракийски българи, прогонени от Одринска Тракия и намерили подслон в пределите на България.

Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт, Столична община и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират  на 26 март 2024 г. (вторник) честване за Деня на Тракия.

ПРОГРАМА:

10:30ч. – Заупокойна молитва в храм „Св. Николай Софийски-Нови“

11:00ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Екзарх Антим I

11:15ч. – Възпоменателна церемония пред мемориала на Одринци.

Съюзът на тракийските дружества в България отправя покана към всички жители и гости на столицата-на 26 март да почетем подвига и саможертвата на нашите предци, бойната слава на българската армия и героичната история на тракийските българи.

ПОДРОБНОСТИ ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ В РУБРИКАТА СЪБИТИЯ-НАЦИОНАЛНИ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн