Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Покана за участие в Национална научна конференция

Посвещава се на героите и мъчениците за свободата на Тракия – участници в Илинденско-Преображенското въстание и войните за национално освобождение и обединение и бежанците, прокудени от родния край


Олганизатори: СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ, ТРАКИЙСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ И ТРАКИЙСКИ ЖЕНСКИ СЪЮЗ

Тема на  конференцията:„Воля за живот, сила за памет, надежда за справедливост. Тракийските българи в изпитанията на националната катастрофа и след това (1913 – 2023 )“. 

През 2023 година се навършват 110 години от края на Междусъюзническата война. Българите от завладените от балканските съюзници територии в Македония, Беломорска Тракия и окупираната от Турция Източна Тракия се изправят пред нови изпитания. Особено жестока е съдбата на тракийци, които през късното лято и ранната есен на 1913 г. са подложени на гонения, разорение и физическо унищожение. Процесът на обезбългаряване на Източна и Западна Тракия продължава и през следващото десетилетие. Стотици хиляди бежанци намират подслон в България, а техните потомци съхраняват спомена за погрома заедно с тъгата по своя бащин край и родов корен.

Балканските войни и последиците от тях слагат отпечатък върху историческата съдба на българския народ и държава за цяло столетие напред. Героичните и трагични събития залягат дълбоко в националната памет и се превръщат в градиво за националната идентичност. Тракийските бежанци в България полагат началото на организации, които ги обединяват в общата им съдба и защитават техните интереси и права. Сред тях е Тракийският женски съюз, учреден на 28 октомври 1933 г.

Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Тракийският женски съюз Ви канят да участвате в Национална научна конференция на тема: „Воля за живот, сила за памет, надежда за справедливост. Тракийските българи в изпитанията на националната катастрофа и след това (1913 – 2023 )“, която ще се проведе на 24 ноември 2023 г. в София. 

Научната дискусия ще обхване следните примерни тематични направения:

- Войните през XX век и етнодемографските процеси в Тракия;
- Настаняване и оземляване на тракийските бежанци; вътрешна политика и благотворителна дейност;
- Проблемът за тракийските бежанци в международните и двустранни договори – исторически и съвременни аспекти;
- Съдбата на тракийските бежанци в индивидуалната и колективна памет.

Втората част на конференцията ще бъде посветена на 90-годишнината от създаването на Тракийския женски съюз.

Целта на втория панел е да се очертае ролята на жените в борбите за освобождение на Тракия, дейността за изграждане на дружества на жените тракийки, които да помогнат за облекчаване на съдбата на хилядите жени бежанки и за включването им  в обществения живот на страната.

Стремежът е да се поставят на дискусия и на научна основа проучванията в следните примерни тематични направления:

- Участие на жените от Тракия в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание;
- Участие на жените в Балканските войни;
- Създаване на женски организации в Тракия в началото на ХХ век и
на тракийски женски дружества в различните градове на страната;
- Жените и разорението на тракийските българи;
- Съхранената памет за изявени жени тракийки.

Темите на докладите трябва да бъдат заявени не по-късно от 31 октомври 2023 г. Според предварително уточнения регламент на конференцията за всеки доклад са определени 15 минути.

Докладите ще бъдат издадени в „Известия на Тракийския научен институт“ и трябва да бъдат представени на електронен носител в обем до 15 стандартни страници (1800 знака) до 31 декември 2023 г.

Моля, изпращайте заявките за участие до:

tni_sofia@abv.bg

Чл. кор. дфн Васил Проданов:
vkprodanov@gmail.com


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн