Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Поклонение в памет на отец Чъкърък

Искра Чернева

На 17 март се състоя поклонението в памет на отец Александър Чъкърък – член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. То бе организирано от общината в Одрин, Генералното консулство на Република България в Одрин, Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт и Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул. Стотици българи и турци се стекоха в двора на църквата „Свети Георги“ в Одрин, където отец Чъкърък дълги години честно, скромно и всеотдайно служеше на православната вяра и приобщаваше българската диаспора в Одрин и околностите.

Сред официалните гости бяха  Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България,  Красимир Премянов- председател на СТДБ, Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на България в Република Турция,  Борислав Димитров – генерален консул на Република България в Одрин,  Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул, Радослава Кафеджийска – съветник в Генералното ни консулство в Истанбул, Роберто Иванов – втори секретар в Генералното консулство в Одрин, Методи Андреев, съветник в Генералното консулство в Одрин, Димитри Йотеф, председател на настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, Христо Копано, зам.- председател на настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, Наталия Михалевска – началник на кабинета на Министъра на образованието и науката на Република България, Илиян Янчев – кмет на община Малко Търново, арх. Анастас Карчев – кмет на община Свиленград, Петър Гендов - кмет на община Елхово, Николай Митков - кмет на община Първомай, Христо Христов – кмет на община Болярово, Даниел Делчев – зам. кмет на община Кърджали, Николай Панайотов - секретар на община Ивайловград, членовете на Върховния комитет на СТДБ: чл.- кор. проф. Васил Проданов – председател на Тракийския научен институт, чл.- кор. проф. Георги Михов, проф. Боряна Бужашка, доц. Ваня Стоянова,  д-р Ваня Иванова, д-р Юлия Григорова, Стоян Райчевски, Краснодар Беломорски, Михаил Вълов, Кирил Сарджев, Маргарит Петров, Михаил Вълов, Стефан Колев, Нели Анастасова, Цанко Атанасов, Мария Божкова, Светла Пълева,  Димо Карабелов, Ангел Коджаманов, много тракийци от дружествата в София, Бургас, Търговище, Харманли, Хасково, Стара Загора, Казанлък, с. Крън, Средец, Свиленград, Казанлък, Ямбол, Несебър, Крумовград, Ивайловград, Любимец и др.

От турска страна присъстваха Юнус Сезер, областен управител на област Одрин, Ертугрул Танръкулу, зам.-кмет на Община Одрин, посланик Мурат Ахмет Йорюк, ръководител на представителството на Министерство на външните работи в гр. Одрин, Онур Карабурун, директор на областна дирекция „Сигурност“ в Одрин, Кемал Сойтюрк, директор на областна дирекция „Култура и туризъм“ в Одрин, Сезаи Ърмак, председател на Управителния съвет на Търговско-промишлената палата в Одрин, Белгин Иба, председател на областната структура за Одрин на Партия на справедливостта и развитието на гр. Одрин.

Със заупокойна молитва в църквата бе почетена паметта на отец Чъкърък, след което с тържествена церемония пред гроба му бе открит негов барелеф, дело на изтъкнатия скулптор  Камен Старчев. В своето слово председателят на СТДБ Красимир Премянов благодари  на Общината и на Генералното ни консулство в Одрин за организацията по изграждането на паметната плоча и оформянето на гробното място, както и на всички дарители. Той  изтъкна неоспоримите заслуги на отец Александър Чъкърък за опазване на българската вяра, духовност и традиции.

Председателят на СТДБ награди Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, с юбилеен медал „180 години „Капитан Петко войвода“ за съхранение на българското културно-историческо наследство в Източна Тракия и за цялостен принос към тракийското движение. Зам.-кметът на гр. Одрин г-н Ертугрул Танръкулу беше награден от член-кор. проф. Васил Проданов с юбилеен плакет „90 години Тракийски научен институт“ за принос към инициативите на тракийци.

Кратко слово произнесе  областния управител на област Одрин Юнус Сезер.

С думи на признателност и преклонение пред делото му се обърна към присъстващите и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Тя се спря на неговата важна роля за укрепване на добросъседските отношения между двете страни, на дълбоко човешкото му разбиране, че няма значение на какъв език изразяваш вярата си, стига тя да е искрена и дълбока. Заради неговата човечност, пословична доброта и умение да общува с всеки – българин или турчин, той бе обичан от всички. Дейността на неделното училище в двора на църквата бе голямата му осъществена мечта и то трябва да продължи да работи и след неговата смърт.  Основната задача сега пред българската държава и пред БПЦ е осигуряването на български свещенослужители, които да отслужват службите в църквата според каноните на нашата православна вяра. Илияна Йотова се обърна с топли думи към съпругата на отец Чъкърък  - Мария, неговия син – Георги, и дъщеря му Христина.

Своето дълбоко уважение и почит поднесоха в словата си  посланик Ангел Чолаков и  генералният консул Борислав Димитров, изразявайки и увереността си, че делото му на неуморен радетел за добрите отношения между турския и българския народ, между хората въобще ще остане живо и занапред, то ще укрепва, така както са здрави мостовете над реките Марица и Тунджа край Одрин, символично свързващи двете държави.

Присъстващите поднесоха съболезнования на съпругата на българския духовник Мария Чъкърък и на неговите деца  Христина и Георги. Уважението си засвидетелстваха стотици хора и представители на различни граждански организации.


В знак на обич и признателност бяха поднесени венци и цветя: от Вицепрезидента Илияна Йотова, от Министерството на образованието и науката на Република България, от община Одрин, от посолството на Република България в Турция, от генералните консулства на България в Одрин и Истанбул, от Съюза на тракийските дружества в България, от Тракийския научен институт, от Сезай Ърмак – търговска камара в Одрин, от общините Малко Търново, Ивайловград, Свиленград, Несебър, Болярово, Крън, от НЧ „Просвета“, от тракийските дружества: „Одринска епопея“ -  Стара Загора, „Странджа“ - Бургас,  „Стоян Мавродиев“ – Търговище, „Яни Попов“ – Ивайловград, „Георги Сапунаров“- Хасково, „Бойко Чавдаров“ - Харманли, „Тракия“ – Ямбол, „Капитан Петко войвода“- Казанлък, „Тракия“ – Свиленград, „Тракия 1922“-  Крумовград,  „Тракия“ – Ямбол, тракийското дружество в Несебър.

Паметникът и барелефът, изградени по инициатива и със средства на Съюза на тракийските дружества в България, на Тракийския научен институт, на признателни тракийци и дарители, в двора на храма „Св. Великомъченик Георги“ в гр. Одрин, ще напомнят на поколенията за делото на големия български родолюбец. Автор на проекта е арх. Явор Дичев, автор на барелефа е Камен Старчев.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн