Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Премиерата на книгата „Съзидателят“, посветена на Костадин Карамитрев събра негови приятели, колеги, роднини и признателни тракийци

На 7 февруари в залата на София прес в столицата се състоя официалната премиера на книгата „Съзидателят“, посветена на Костадин Карамитрев. Тя бе организирана от СТДБ и Тракийския научен институт. Присъстваха приятели, близки и съратници, гости от гръцкото посолство, представители на Дружба „Родина“, ген. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които бяха дошли да почетат паметта на Карамитрев. Председателят на СТДБ Красимир Премянов припомни, че К. Карамитрев скромно, без излишни фанфари и шум, бе посветил целия си живот на изграждането и съзиданието. В негово лице страната ни има личност, извършила огромна работа България да заеме своето достойно място, каза още той във встъпителното си слово.

Съставителите на книгата  са събрали в нея спомени на приятели, колеги, роднини на Костадин Карамитрев, както и негови интервюта, слова, статии и някои документи, които доказват колко усилия и любов бе посветил той на тракийското движение. Пред гостите книгата бе представена от д-р Елена Алекова. Премиерата на „Съзидателят“ беше и първата инициатива на новосъздадената Аудитория „Тракия“- литературен и културен салон, който ще представя книги и творби на тракийски автори, както и произведения, посветени на Тракия.

Голям човек и голям тракиец, един от хората, които сбъдват мечтите си, каза в своето слово Алекова. Тя припомни приноса на Карамитрев за възстановяване и активизиране на тракийското движение в България и разказа свои лични спомени от общуването си с големия българин. Актьорът Вели Чаушев прочете спомени на самия Костадин Карамитрев за неговия приятел и известен български журналист и писател Коста Андреев, който също си отиде от този свят. Той припомни и редове от спомените за Карамитрев на неговия племенник Стефан Начев. Свои лични впечатления от работата си с Карамитрев разказа и вицепрезидентът от 2002-2012 г. ген. Ангел Марин. Според него човекът, който възроди тракийското движение имаше тънък усет за хората и беше в истинския смисъл на думата човек на дълга. Зам. председателят на СТДБ ген. Тодор Бояджиев заяви, че в залата никой не е забравил за Карамитрев, но трябваше да измине известно време, за да може болката от загубата му да намалее и да оценим истински мащаба на личността му. Той препоръча и повече негови съратници в Съюза също да напишат своите спомени.

Трудно е да се говори за Карамитрев, защото той беше глобална личност, каза в своето изказване проф. Делчо Порязов. Той припомни, че известният тракиец е бил и учен, но освен това е бил и истински строител на съвременна България. Карамитрев не просто възстанови тракийското движение, но възстанови и духът на тракийци, каза още той. Проф. Иван Филчев припомни, че Карамитрев върна към пълноценен живот тракийското движение само за 2-3 години. Известната певица Калинка Згурова пък сподели, че Карамитрев милееше за младите и талантливи хора, които подкрепяше всячески. Малко по-късно нейни ученици от дует „Рукатка“ изпълниха любими странджански и тракийски песни.

Всички изказвания при представянето на „Съзидателят“ ще влязат в продължението на книгата, което СТДБ ще направи, обеща председателят на организацията Красимир Премянов.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн