Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Почит и преклонение пред големия поет и революционер Христо Ботев

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

Днес, на 6 януари 2016 г. се навършват 168 години от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев (25 декември 1847/нов стил - 6 януари 1848).

Фондация "Христо Ботев" и Столична община организираха поклонение пред паметника на Войводата. Гвардейци от Националната гвардейска част изпълниха военен ритуал с поднасяне на венци и цветя. Доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски", произнесе слово за живота и делото на Ботев пред гражданите, дошли да засвидетелстват преклонението си пред поета-революционер и национален герой.

Ботев е пример за национална гордост, особено в днешната реалност, в която измислени политикани, набедени поети и писатели не вдъхновяват, а отвращават мислещите хора, за които родина, патриотизъм и национално достойнство означават много.

Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични. Едва ли някой би оспорил съвременното звучене на написаното от поета в друга епоха:

„Патриот е – душа дава за наука, за свобода,
но не свойта душа братя, а душата на народа!
Само знайте, за парата ... продава си и душата“.

Примерът на Ботев, оставил трайна следа в българската история, трябва да бъде ясен знак към онези, които днес претендират да ни бъдат водачи. България стои над всичко!

Животът и делото на поета-революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество днес сведоха глави в знак на почит и положиха венци и цветя пред паметника на Хр. Ботев.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн