Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци засвидетелстваха почит пред делото на Христо Ботев

Днес, на 6 януари 2020 г. се навършват 172 години от рождението на Христо Ботев (25 декември 1847/нов стил - 6 януари 1848). Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, използва библейски и исторически образи, за да изобличи предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция.

Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични. Едва ли някой би оспорил съвременното звучене на написаното от поета в друга епоха:

„Патриот е – душа дава за наука, за свобода,
но не свойта душа братя, а душата на народа!
Само знайте, за парата ... продава си и душата“.

Примерът на Ботев, оставил трайна следа в българската история, трябва да бъде ясен знак към онези, които днес претендират да ни бъдат водачи. България стои над всичко!

Ботев ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България се поклониха пред делото на поета-революционер в цялата страна.

Пред паметника на Ботев в Борисовата градина в гр. София, се събраха много граждани, политици, общественици.

Цветя пред паметника на поета революционер в Борисовата градина в столицата положиха представителите на СТДБ: Кр. Премянов - председател на Съюза, Кр. Беломорски - зам - председател на Централното ръководство и председател на Софийското тракийско дружество, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ, признателни граждани.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн