Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
ТНИ-ВАРНА С УЧАСТИЕ В „АРНАУДОВИ СРЕЩИ. ПЪТЯТ КЪМ ПОЗНАНИЕТО” 2023

На 24 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов” град Русе се проведе IV Национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието”.  Организатори на конференцията са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Сдружение „Културни пространства“ в партньорство с Регионално управление на образованието - Русе. Конференцията се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

В тазгодишното издание участие взеха над 100 ученици и млади учени от цяла България, представяйки доклади, презентации и есета в следните тематични направления: Литература; Български фолклор; Изкуства; История; Философия; География; Интердисциплинарни изследвания.

Тракийски научен институт, филиал Варна също взе участие във форума. Научният секретар – Симеон Кулиш, изнесе доклад на тема: „Тодор Габарев. Героят на България от пет войни.” Младият изследовател представи живота и делото на българския генерал, останал в историята с това, че е един от най-младите опълченци и участник в Руско-турската Освободителна война. Това е и военният, взел участие в овладяването на Одринската крепост през 1913 г. и победоносното влизане в Добрич по време на Първата световна война.

Симеон Кулиш получи и „Специално отличие” като учител в ЧСУ „Юрий Гагарин” за насърчаване на изследователската и проектна работа сред учениците.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн