Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на Съюза на тракийските дружества в България се поклониха пред подвига на Освободителите

142 години от Освобождението на София от османско владичество

На 4 януари, преди 142 години София е освободена от османско владичество без насилия и пожари, благодарение на руските войски и българските войни. Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода на Руско-турската освободителна война.

Преди 142 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

142 години по-късноq тържествата започнаха с камбанен звън и благодарствен молебен в църквата „Св. Неделя” и продължха с литийно шествие до паметниците на генерал Гурко, цар Освободител и Българския опълченец.

Тържествата завършиха пред паметника на Българския опълченец с литературно - музикална програма и поднасяне на венци.

Тържествата бяха организирани от Столична община, Софийската митрополия, фондация „Героите на България”, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

На честването присъстваха Йорданка Фандъкова-кмет на София, Дончо Барбалов, зам-кмет, проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“, Кр. Премянов-председател на Съюза на тракийските дружества в България, депутати, представители на политически партии и признателни граждани, които поднесоха цветя пред паметниците на загиналите за свободата на града.

Венци от името на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, дипломати и граждани бяха поднесени пред паметника на българския опълченец.

Представители на Съюза на тракийските дружества в България, Кр. Премянов, Кр. Беломорски - зам-председател на Централното ръководство и председател на ТД „Тракия в столицата, заедно с представители на Тракийския научен институт участваха в благодарствения молебен и в литийното шествие. От името на тракийци те положиха венци и цветя пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн