Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Представяне на Енциклопедия „Тракия“ в гр. Стара Загора

На 6 октомври в препълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, гр. Стара Загора, бе представена Енциклопедия „Тракия“.

Десетки старозагорци се събраха, за да се срещнат с част от творческия колектив на Енциклопедия „Тракия“, Том I - Българско национално движение, издание на Съюза на тракийските дружества в България и на Тракийския научен институт.
Домакин на срещата бе Тракийско дружество „Одринска епопея“ с председател Цанко Атанасов. Той представи гостите: Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров и Стоян Райчевски, членове на ТНИ, Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, Милена Желева, зам. - кмет на Община Стара Загора с ресор култура, членовете на ВК на СТДБ: Емил Христов, Иванка Мечева, съпредседател на ТЖС, София Дончева, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ в гр. Казанлък, Сминка Глутникова, председател на  Тракийско дружество, с. Енина, Веселина Бакалова, зам.- председател на Тракийско дружество „Фере“, с. Ракитница, Красимира Иванова, председател на Народно читалище „Тракия - 2007“ с. Ракитница. Проявата бе уважена от много тракийци и граждани.

Поздравителен адрес до организаторите и творческия екип бе изпратен от проф. Иван Върляков, изп. директор на РАО „Тракия“.

Представителен женски народен хор при Тракийско дружество „Одринска епопея“ поздрави присъстващите с химна на тракийци „Ясен месец“.

В словото си, председателят на СТДБ Красимир Премянов приветства присъстващите и открои значимостта на Енциклопедията като носител на историческата памет за тракийското движение.

Научният труд беше представен от проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров и известния историк Стоян Райчевски. Проф. Елдъров припомни, че Енциклопедия „Тракия“ е една десетилетна мечта, но на днешните учени се е паднала честта да я доведат да я реализират. Той се спря на различни детайли от процеса на съставянето на енциклопедичния труд и изрази удовлетвореността си от възможността да се докосне до оригинални факти, документи и събития. Стоян Райчевски открои личния принос на Красимир Премянов както по осмислянето на идеята за събиране и обработване на огромната информация, натрупана през годините за тракийските българи, така и за нейното практическо реализиране.

Екземпляр от Енциклопедия „Тракия“ бе подарен на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и на кмета Живко Тодоров.

Срещата завърши с изпълнения на тракийски песни от Представителния женски народен хор.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн