Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Филиалът на ТНИ във Варна проведе отчетно събрание

Симеон Кулиш

На 9 март 2022 г. се проведе отчетно събрание на Тракийския научен институт, филиал Варна. Директорът на филиала доц. Геновева Михова отчете дейността му за периода 2020-2021 г., и представи финансовия отчет на институцията. Сред богатата научно-изследователска и обществена дейност на института, бяха отчетени следните прояви: научна конференция „Делото на Капитан Петко Войвода – исторически и съвременни измерения” ( 13.12.2019 г.); участие като съорганизатор на и с докладчици в кръгла маса на тема: „75 години от провеждането на Парижката мирна конференция през 1946 г. Исторически уроци и съвременни измерения“; провеждане на проучване на терен на някогашни български села в Одринско (26-29 юни 2019 г.); издаването на том 1 и том 2 на Известия на ТНИ-Варна; премиери на новоизлезли книги на тракийска тематика сред които „Застинали огнища на българщина. Село Девлетли-агач, Лозенградсако” с автор Геновева Михова и „Българската народност на Балканите” от Румен Иванов; активно участие в общоградските тържества във Варна по повод Деня на Тракия, рождението и кончината на Капитан Петко войвода. През 2021 г. бе отбелязан с беседа на доц. Г. Михова Деня на бесарабските българи – 29 октомври, с което се възстанови една патриотична традиция в града.

В своята дейност Тракийския научен институт, филиал Варна си сътрудничи успешно с Регионално тракийско дружество и читалище „С Тракия в сърцето.” 

Симеон Кулиш-научен секретар на института, представи програмата за дейността на ТНИ-Варна за 2022 г.

Сред гостите на събранието бе и Петър Иванов - представител на читалище „С Тракия в сърцето“, чийто председател е Звездомира Христова.

Тракийският научен институт-Варна прие и двама нови членове - проф. Маринела Грудева и Кольо Хубенов - уредник в Музей на Възраждането-Варна

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн