Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представяне на сборника „Делото на Капитан Петко войвода - исторически и съвременни измерения“

На 6 април 2021 г., филиалът на Тракийския научен институт във Варна и Регионалното тракийско дружество в морския град, представиха сборника „Делото на Капитан Петко войвода - исторически и съвременни измерения“. Датата на промоцията е избрана, за да съвпада с рождения ден на големия български актьор Васил Михайлов, изиграл ролята на Капитан Петко войвода в едноименния телевизионен сериал, който и днес повдига духа на тракийци.

Изданието съдържа доклади, изнесени на научна конференция, организирана от СТДБ, ТНИ и неговия филиал в морската столица, с подкрепата на Община Варна, по повод 175-ата годишнина от рождението на легендарния войвода.

На представянето на сборника присъстваха членове на филиала на ТНИ във Варна, част от авторите и граждани. Водещ на мероприятието бе Симеон Кулиш - научен секретар на  филиала в морската столица. Директорът на филиала доц. Геновева Михова представи сборника, в който част от публикациите са посветени на национални аспекти от участието на Капитан Петко войвода в националноосвободителните борби на българския народ и отражението им в литературата, фолклора и историографията, а останалите показват живота и дейността му в морския град.

В сборника са включени изследвания на утвърдени български изследователи като член. кор. проф. Васил Проданов, проф. Илия Тодев, проф. Светлозар Елдъров, проф. Росица Ангелова, доц. Георги Митринов, д-р Ваня Стоянова, журналистът Тодор Коруев, д-р Слави Славов, д-р Даниела Вичкова - Нушева и народният изпълнител Лазар Налбантов, д-р Николай Илчев, д-р Димитрина Александрова, Станка Димитрова, Гергана Пламенова, Петър Стоянов и полковник (о.з.) Атанас Недев, Веска Ламбова, Веселин Тракийски и  Кристиана Димчева и др.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн