Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Декларация от участниците в Националното тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“, Маджарово 2012

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ
В 41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ       

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Днес, на 29 септември, тук, пред Пантеона на загиналите тракийци, сме се събрали стотици жители на  Маджарово и потомци на българи от Източна Тракия и Мала Азия от цялата страна. Поводът, за жалост, не е радостен, а трагичен. Преди 99 години на тази дата редовната турска армия зверски избива над 2000 мъже, жени и деца. Избива ги без жал, целенасочено, за да се изтрие българският корен.

Ние, тракийците, не сме отмъстителни, не търсим реванш. Нашият девиз е „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Но не можем да се съгласим с това, че съвременното българско общество и държавните институции са обърнали гръб на трагедията на нашите предци, на геноцида над десетки хиляди наши роднини и близки, на етническото прочистване на Тракия и Мала Азия, започнало преди 99 години. 300 хиляди са били прогонени с огън и меч, цялата им собственост е била конфискувана от турската държава, лишени са от живот млади, стари, невръстни, пеленачета.

Никой не може да заплати с нищо за  безмилостно извършените зверства. И ние не търсим отговорност от сегашната турска власт.

Ние искаме да бъде възстановена историческата истина и историческата справедливост. Българската, европейската и световната общественост отново, както преди близо сто години,  да узнае за трагедията на нашите предци.

Ние искаме вие, нашите управници,  да чуете нашия глас, да се срещнете с представители на десетките тракийски дружества от цялата страна, да разберете нашата болка и да разгледате, заедно с нас, въпросите, които ще изложим.

Ние искаме Народното събрание да излезе със специална декларация и въпросът за моралното и материално компенсиране за живота и заграбените имоти на нашите предци да бъде един от важните въпроси на нашето ежедневие, защото това за нас е национална кауза и тя може да бъде спечелена само с  общите ни усилия.

Ние ви призоваваме: Бъдете с нас в тези траурни часове! Бъдете с нас в борбата ни за справедливост, защото само българската държава може истински да защити интересите на своите лоялни граждани, интересите на стотиците хиляди потомци на българи от Източна Тракия и Мала Азия!

Ние ще разчитаме и на подкрепата на нашите съюзници от Европейския Съюз, на разбирането и съдействието и на други, близки нам народи и страни.

Призоваваме ви  да отбележим предстоящата 100-годишнина от геноцида над нашите предци и етническото прочистване на Тракия и Мала Азия по подобаващ начин и с конкретни резултати по решаване от страна на турската държава на въпросите, които нееднократно сме излагали пред вас.

Да живее България!

29 септември 2012 г.
Маджарово


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн