Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов пред агенция „Фокус”: Съдбата на тракийските българи не бива да бъде забравяна

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) пред Агенция „Фокус” по повод Деня на Тракия на 26 март и 100-годишнината от Одринската епопея.

Фокус: Г-н Топалов, по какъв начин Съюзът на тракийските дружества в България и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще отбележат Деня на Тракия и 100-годишнината от Одринската епопея в страната на 26 март?
Стоян Топалов: Съгласно решението на централното ръководство на съюза, в продължение на 20 години, заедно със Съюза на тракийските дружества в България, отбелязваме 26 март. В Стара Загора ще има факелно шествие и полагане на цветя и венци пред паметниците в града. След това ще има кръгла маса, на която ще се разискват въпросите за превземането на Одринската крепост и съдбата на тракийските българи.
В Ямбол, Бургас, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград, тоест цялата южна половина на страната се включваме заедно със Съюза на офицерите и Тракийските дружества в това мероприятие.
Съвместно с Българската православна църква, всички мероприятия започват с упокойна молитва в определени църкви в тези градове. След това се отива на поклонение към паметниците и провеждането на научни форуми. В много от градовете днес ще бъдат връчени грамоти на ученици от средните класове и студенти от висшите учебни заведения, които са участвали в конкурса за написване на есе, разказ, спомен.
Има много богата палитра от тези деца и студенти, които написаха спомените на техните прадеди. Човек чувства от тях, че паметта е жива в младото поколение. Тачи се паметта на хората, които изнесоха на плещите си Освободителната война и след това Втората Балканска война, с погрома й. Навсякъде честванията завършват с концертни програми. В тях участват състави от гарнизонните ни клубове и колективи на Съюза на тракийските дружества в страната. При нас този въпрос е много добре стикован и в него участват и останали военно патриотични съюзи - Съюза на ветераните от войните - с лично участие и разкази, Съюза на военноинвалидите и военно-пострадалите в България, Съюза на възпитаниците на Военното на Негово величество училище, Школата на запасните офицери, Асоциацията на сухопътните войски и много други. Във връзка с честването на 26 март, имаше организирани посещения на Одрин и запознаване със събитията на място от организациите ни в Ямбол, Сливен, Бургас, Стара Загора, Хасково и заедно със Съюза на тракийските дружества, с полагане на цветя на паметника и среща с представителите на Българската православна църква в Одрин. Всички се връщат с много голям заряд и активно участват в мероприятията, които провеждаме в страната.
Във Варна се провежда съвместно мероприятие със Съюза на офицерите, където организацията ни е много силна. В Шумен, Добрич, Велико Търново, в Плевен - също. Днес утре и в други ден са дните, посветени на честването на 100-годишнината от Одринската епопея, за да отбележим по най-тържествен начин това събитие.
Тези мероприятия, заедно с всички областни центрове в страната, намериха място в програмата на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни - 912 г. - 2012 г.
Фокус: С какви прояви ще бъдат отбелязани Денят на Тракия и 100-годишнината от Одринската епопея в столицата?
Стоян Топалов: В столицата, заедно със Съюза на тракийските дружества и ръководствата на Военно-патриотичните съюзи, сме планирали на 26 март, сутринта от 10:00 часа в църквата „Св. Николай Софийски Нови” упокойна молитва. В градинката на ул. „Опълченска”, пред паметника на одринци в 11:00 часа е планирано поклонение с поднасяне на венци и цветя. Поканихме президента на Република България Росен Плевнелиев, но тъй като той е зает, най-вероятно ще присъства вицепрезидента Маргарита Попова. Ще има почетен караул от Националната гвардейска част и ще бъдат отдадени военни почести, според ритуала. След това ще се положат венци и цветя. От 13:00 часа сме планирали в Зала 1 на Централния военен клуб, заедно с Министерството на отбраната, Съюза на офицерите и Съюза на Тракийските дружества научна конференция на тема „100 години от Одринската епопея и 100 години от разорението на тракийските българи”. Привлекли сме специалисти по съдбата на тракийските българи и военни специалисти от Военната академия, Института по история на БАН, Националния Военноисторическият музей, да вземат участие със свои нови изследвания от победата на Одрин.
Конференция за Одринската епопея беше проведена на 11 март в София и Шумен, искаме още веднъж да свържем този проблем с празника на Тракийските дружества в България и заедно с победата, да отбележим трагедията съдба им.
В 18:00 часа каним всички, които желаят, на спектакъл-концерт „Сто години безсмъртие” в концертната зала на Централния военен клуб. Концертът ще бъде изнесен от Ансамбъла на въоръжените сили на Републиката, заедно с певица на Съюза на тракийските дружества Кичка Савова.
Фокус: Какви ще бъдат основните акценти на научната конференция на тема „100 години от Одринската епопея и 100 години от разорението на тракийските българи”?
Стоян Топалов: Постарали сме се историците на Тракийските дружества да покажат съдбата на българите в този период. След това военните историци от Военната академия „Георги Стойков Раковски“ ще кажат - какво е направила армията в този период за спасяването на тези българи, когато са се водили бойните действия в Източна Тракия. Какво е успяла да направи армията, за да спаси тези българи, да ги приюти в България, как са извели онази част, останала след това. Отговорите на тези въпроси имат нашите историци.
Фокус: Какво ще представи на зрителите спектакъл-концертът „Сто години безсмъртие”?
Стоян Топалов: Ще се изпеят и трагичните песни, но ще се изпеят и песните във възхвала на българския войник. В 23-ти Шипченски полк се роди химнът на Българската армия и химнът на нашия Съюз „Велик е нашият войник”. Тук се родиха песните „Един завет” и много такива в прослава на българския войник и офицер. Ще съчетаем както почитта на съдбата на тракийските българи, така и възхвалата на българските войници в цялостната програма.
Фокус: Колко хора очаквате да се включат в отбелязването?
Стоян Топалов: Работен ден е, но очакваме хората, които обичат и тачат паметта, да се включат най-активно. Очаквам на 26 март на паметника на одринци в София да има достатъчно хора. Заявили са участие и други сдружения, близки до нас.
Фокус: Какво е значението на Одринската епопея?
Стоян Топалов: Горд съм, че съм завършил Военната академия в бившия Съветски съюз, но Одринската епопея винаги е била подчертавана, като триумф във военната наука, от страна на Българската войска, на българското офицерство и подофицерство, българския генералитет, на българския войник. Независимо от това, че не е имал достатъчно оръжие и въоръжение, бил е с навущата и цървулите, но е доказал в името на правдата, в името на свободата на своите братя, че се жертва. Полага костите си, за да бъде освободен и свободен. Не мога да сравня Одрин с други събития в световната история. За мен Одрин е триумфът на българската военна наука, мисъл и победа.
Фокус: Какво не трябва да се забравя за тракийските българи?
Стоян Топалов: Не трябва да забравяме тяхната съдба. Никога не трябва да предаваме земята си и да забравяме паметта на тези, които оставиха костите си, за да я спасят. Не трябва да забравяме, че те не се преименуваха, а останаха верни на българската нация. Когато ходя към Гърция и Тракия, и се срещам с останали наследници, когато слушам покъртителните им разкази, още повече се гордея с тези хора.
Фокус: Съществуват ли неизвестни до сега факти за Одринската епопея?
Стоян Топалов: Много неща се откриват. Гледах едно предаване, което ми направи много неприятно впечатление. Дадоха снимката, на която Цар Фердинанд връща сабята и след това започнаха много неприятни коментари и догадки на различни специалисти, че това е монтаж. Това е действителен случай. Слушал съм в разкази на войниците, присъствали на този факт, ротата, която е охранявала турския паша по времето на този акт. В спомените на войниците, а не на офицерите, фотографите, това е в спомените на простия човек, който е видял този акт. Затова никога няма да позволя някой да казва, че това са монтажи.
Предстои представянето на книгата „Забравената война 1912 - 1913г.” от Красимир Узунов и проф. Генчо Начев, двамата много ги ценя и уважавам. Те издадоха книгата за 23 Шипченски полк, сега издават втората книга, чието представяне на 10 април от 17:00 часа имам честа да организирам, като председател на съюза. Чест прави тази книга и е много хубаво, че авторите са намерили не български, а френски цветни фотографии, за да я украсят. Доказва се за сетен път, че чужденците са казали, че тази картина е истинска.
Фокус: Колко паметника съществуват в България, посветени на Одринската епопея?
Стоян Топалов: Гордеем се с паметниците в София, Панагюрище, с. Войника, в едно Монтанско село също... Това са паметници, в които виждаш българския войник по време на Балканската война. Много рядко има такива паметници в света, а на територията на България са десетки. Браво на местните власти по места, че тачат и пазят тези паметници. Всичко това напомня за героизма на българския войник. Виждаш българския войник в своя истински облик и действие. Искам да пожелая на всички българи, на всички офицери, сержанти и войници от Българската армия, на всички от системата на Министерството на вътрешните работи – нека да вдигнем с гордост глави и да отбележим Деня на Тракия и 100-годишнината от Одринската епопея и се гордеем с тази епопея. Весел празник! Нека да прозвучат, както тъжните, така и веселите песни за възхвала на българския войник. Да си пожелаем здраве, късмет и да се включим активно в предстоящите събития в страната, за да може България да бъде такава, каквато искаме да бъде. Да можем да живеем спокойно, ние и нашите внуци, и да може страната ни да се развива спокойно. Пожелавам много здраве и късмет на всички българи по случай празника!

Емили ВАСИЛЕВА
/Агенция „Фокус”

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн