Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Историята на тракийските бежанци в Созопол, представена в книга

На 23 март в гр. Созопол беше представена книгата „И станаха созополци”, чиито автор е журналистът и публицист Огнян Марков, а идеята и реализацията са дело на Гено Пухов - председател на Тракийско дружество „Яни Попов”, и наследници на тракийски родове. Редактор е Божидар Димитров, който представи книгата,  посветена на 110 години от Илинденско - Преображенското въстание, на 100 г. от Балканската война и 100 г. от разорението на тракийци.

Събитието събра много приятели и съмишленици на тракийско дружество „Яни Попов”. То бе открито от председателя на тракийското дружество в морския град Гено Пухов, който развълнувано сподели радостта си от издаването на първата книга за тракийските бежанци , заселили се в Созопол и Равадново.

Гости на събитието в Созопол бяха Красимир Премянов - председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Божидар Димитров – директор на НИМ, Панайот Рейзи - кмет на община Созопол, Красимира Германова - председател на Общинския съвет, наследници на тракийски бежанци от Созопол, Равадиново и от  страната.

В изказването си председателят на СТДБ Кр. Премянов благодари както на автора, така и на основния спомоществовател – Г. Пухов, благодарение на когото е издадена книгата. Той подчерта, че тракийската кауза не само обединява родолюбивите българи, но и мотивира българското общество да пази историята си и да съхранява традициите. „И когато има повече държавници и ръководители като кмета на Созопол, които да подкрепят патриотичните организации, тракийската кауза ще стане национална кауза, а българският народ ще има увереност, че определя съдбата си”, заяви още Красимир Премянов.

Божидар Димитров заяви, че  „Силата на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия и тяхното участие в строителството на младата българска държава е безспорен факт. Но историята бележи само фактите, а хилядите човешки съдби на бежанците страдалци са само в паметта на наследниците им. Затова и тази книга е изключително ценна както за нас историците, така и за бъдните поколения, защото за страданието и героизма няма давност”.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн