Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци от Казанлък гостуваха на Айтос

Фолклорен състав от дружество „Тракия – Казанлък“ взе участие в юбилейното 45-то издание на традиционните фолклорни празници „Славееви нощи Айтос 2013“.

Гостите от Казанлък, водени от Г-жа Костадинка Димитрова – председател на тракийското дружество бяха посрещнати по стар български обичай с хлебна питка и сол в двора на Архитектурно-етнографски комплекс „Генгер“, съхранил бита, архитектурата и занаятите на стария Айтос. В задушевен разговор гостите се запознаха с историята на древното селище Аетос, забележителностите и поминъка на днешния град.

Размениха се скромни подаръци. От името на дружество „Тракия – Казанлък“, г-жа К. Димитрова дари на домакините от Тракийско дружество „Петър Киприлов“ Айтос книгите: „Съзидателят“ – издание на СТДБ, за личността и делото на  Костадин Карамитрев – един от главните инициатори за възраждането на организираното тракийско движение у нас; „Низ ужаса на пламъците“  с автор  Н. Шумарев и с родолюбивото съпричастие на г-жа К. Димитрова и други; юбилейното издание 110 години „Празници на розата 2013“ – Казанлък.

С особен интерес домакини и гости разгледаха експозициите на етнографски комплекс „Генгер“. В прохладното юнско утро те поеха заедно по Алеята на здравето, огласяна от хоровата песен на славеите и ромона на „Славеева река“.

На красивата естрада, пред множеството зрители и участници в надпяването вече течеше конкурсната програма на „Славееви нощи“ .

Фолклорната група от Казанлък поднесе на журито три песни, тематично свързани с юбилейните годишнини на тракийци. Гостите внесоха празнично настроение на своите домакини и се насладиха на красотата на българските гласове и багрите на автентичните народни носии от региона и страната.

На изпроводяк, от името на тракийци от Казанлък, г-жа К. Димитрова отправи покана към айтоските тракийци за гостуване на Празника на розата. Поканата беше приета с благодарност.

Димитър Ошавков
Председател на ТД „Петър Киприлов“ - Айтос

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн