Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха Деня на Тракия

Денят на Тракия и тази година бе честван в София и в цялата страна. Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества в страната и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 109-тата годишнина от Одринската епопея,  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Традиционно тракийските българи и българската общественост заедно с армията и църквата, почитат 26 март, който е признат официално като Ден на Тракия с правителствено Постановление № 62 през 2006 г.

Поклонението в столицата започна със заупокойна молитва в памет на загиналите герои на Тракия, която беше отслужена в храм „Св. Николай Софийски-Нови“, и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Одринци и пред паметника на духовния водач, будител и политик с тракийски корени Екзарх Антим I.

Тържеството бе уважено от вицепрезидента Илияна Йотова, от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и десетки граждани, сред които хора на достолепна възраст, млади хорa и ученици от 30 СУ „Братя Миладинови”.  Тук бе и 96-годишният дядо Стоян Димитров, който държеше снимка на български учители от Одринската гимназия, сред които са били дядо му Стоян Демирев и баба му Екатерина.

В словото си Кр. Премянов - председател на СТДБ, подчерта че съдбата на тракийските българи бележи едни от най-силните страници в историята на България. Той припомни важни дати от календара на Съюза на тракийските дружества като подчерта, че нямаме право да забравяме нито едно от тези събития, както и величието на Одринската епопея, защото има млади хора, които трябва да се гордеят, че са българи. „Народ, който не тачи историята си, няма право на бъдеще“.
Председателят на СТДБ благодари за подкрепата на президентската институция и изтъкна, че Илияна Йотова не пропуска събитие от календара на тракийци, въпреки натоварения си график.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви:

„Днес на 26 март отново сме тук пред този величествен паметник. Отново сме тук, за да поставим цвете. Да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи, които преди 109 години показаха чудеса от героизъм. Изправени пред една непревземаема крепост - Одринска, смятана за едно чудо за времето си, непристъпна, която не една или друга армия са счупили главите си. И идва Българската армия с българските войници, с пълководците и само за два дни тази крепост пада. И незабравими ще останат думите на Мехмед Шукри паша, комендант на тази крепост, който казва, че тази храброст на българските войни е толкова голяма, толкова ненадминати, че няма крепост в света, която може да им устои. Ген. Вазов казва, че в този ден главите на българските войни се покриват с лаврови венци.“

По думите й Одринската епопея ще остане завинаги в българската история, записана като една от най-големите ни победи, ще остане в българската история, записана със златни букви. Снимките от трагедията на тракийските бежанци избледняват, но паметта за тях остава жива. Помним уроците от мрачните години в началото на миналия век и никога не бива да допускаме те да се повторят.

„Тези хора, които оставиха всичко в търсене на свобода и сигурен живот, никога не получиха справедливост и никой не ги обезщети“, изтъкна Йотова. Тя подчерта, че президентската институция е единствената, която не пропуска да поставя този въпрос при всички срещи на международно ниво. „Необходими са държавна воля и общи усилия, за да сложим въпроса на масата, за да получат справедливост роднините на тракийските бежанци“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател Красимир Премянов, които въпреки трудностите пазят жива паметта за тази част от българската история и привличат все повече млади хора към тракийската кауза.

„Желая на всички вас кураж и здраве, и да пазим българското, да знаем какво е национална идея и суверенитет, да знаем и да тачим историята си. Поклон пред паметта на героите“, посочи още тя.

В градинката пред паметника прозвучаха патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Гвардейския духов оркестър.

Тържеството завърши с поднасянето на венци и цветя пред мемориала от СТДБ, ТНИ, Софийското тракийско дружество, от името на вицепрезидента Илияна Йотова, от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, от Съюза на тракийските дружества, от Тракийски научен институт, от НТСИ „Завръщане към корените“, от политици, тракийци и признателни граждани.

Денят на Тракия беше честван от тракийските дружества в цялата страна. Повече информация и снимки ще бъдат публикувани във в. „Тракия”, бр. 7, 8 април 2022 г.

Сн.1 Председателят на СТДБ и Ил. Йотова с ученици пред паметниска на Одринци

Сн. 2 Представители на ТД "Странджа" в Бургас, с председател Ст. Колев

Сн.3. 96-годишният дядо Стоян Димитров на тържеството в София

Сн.4 Представители на ТД "Тракия", Ямбол, с пердседател Мипаил Вълов

Сн.5 Тракийци от Любимец и Свиленград с цветя пред паметника на Капитан Петко войвода на ГКП

Сн.6 Представители на тракийци в Свиленгрд с пердседател Василка Вангелова


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн