Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Капитан Петко войвода

122 години от смъртта на легендарния герой

На 7 февруари 2022 г., се навършиха 122 години от смъртта на Капитан Петко войвода (18.12.1844-07.02.1900) - национален герой, закрилник на родопските и тракийските българи, един от основоположниците на организираното тракийско движение.

Животът на войводата е пример за патриотизъм и родолюбие. Неоспорима е неговата обич към родината, съчетана с безброй подвизи в името на българщината.

След смъртта му, родопският книжовник Стою Шишков, получава писмо от приятел на войводата, което завършва с думите: „Той умря, но неговото име, неговите благи намерения и подвизи, неговите добри дела и примери ще останат вечно в сърцата на всички ни и ще се предават с уважение към покойника от поколение на поколение. Неговото име ще остане със златни букви записано в историята“.

Пророчески думи, които се потвърждават. Всяка година  на 7 февруари по повод поредната годишнина от смъртта на своя патрон Съюзът на тракийските дружества в България и тракийските дружества в цялата страна организират възпоменателни събития, по време на които почитат паметта на Капитан Петко войвода пред неговите многобройни паметници паметни плочи и паметни места.

Легендарният войвода е сред колосите на национално-освободителното ни движение, заел своето трайно място в сърцата на българите. Многобройните паметници на Капитан Петко войвода, издигнати в България, Италия и Украйна,  свидетелстват за народната признателност към неговото дело. Поклонението в столицата  се проведе пред паметника на войводата в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Тук бяха Кр. Беломорски - зам. председател на Централното ръководство на СТДБ, член-кореспондент проф. Георги Михов - член на ЦР на СТДБ, Стефан Начев - главен секретар на Съюза, Мария Божкова - зам.-председател на софийското тракийско дружество и член на ВК на СТДБ, Величко Пачилов - председател на ЦК "Родопи" и член на ВК на СТДБ, Георги Лушнарев, Искра Чернева, Зорница Радонова, членове на ТНИ и на софийското тракийско дружество. Знаменосци пред паметника бяха баща и син  - Илия и Иван Стамболиеви. Георги Лушнарев изпълни песни, посветени на Войводата.

Мащабно бе възпоменателното събитие във Варна, с която са свързани последните дни от живота на Капитан Петко войвода. Организатори на поклонението  бяха СТДБ, Регионалното тракийско дружество в морската столица и Народното читалище „С  Тракия в сърцето 2021“. На поклонението присъстваха тракийци от Варна и региона, много граждани и симпатизанти на тракийското движение, групата съветници от БСП в Общински съвет, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители от районните кметства в Община Варна и  ОУ „Капитан Петко войвода.“ Участие взеха г-н  Марио Смърков - областен управител, г-н Коста Базитов - зам. кмет на Община Варна,  капитан I ранг Камен Кукуров - Началник на щаба на военноморските сили, Генералния консул на Руската федерация във Варна - Владимир Александрович Климанов, председателката на варненския апелативен съд - г-жа Ванухи Аракелян, кметът на кметството в с. Тополи - г-н Благовест Георгиев, проф. д-р Темелко Темелков, д.м.н. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия.

Възпоменателното тържество бе ръководено от г-жа Калина Германова - секретар на Народно читалище „С  Тракия в сърцето 2021.“ Слова за живота и делото на Войводата - основател на Варненското тракийско дружество, произнесе-жа Станка Димитрова, председател на Регионално тракийско дружество. В него тя открои някои паметни моменти от живота и делото на Капитан Петко войвода, чийто огнен дух „все повече свети и сгрява сърцата ни с благородния си пример, с кристалната си чистота и с щедрата си саможертва пред олтара на България.“  Г-жа Димитрова завърши словото си с думи от писмото на Пенка Чакалова Генева, правнучката на брата на Капитан Петко войвода, написани по повод на годишнината от смъртта му: Капитане, приеми нашия земен поклон! Почивай в мир! България те помни“!

Песни, посветени на героя изпълни певческа група към Народно читалище „С  Тракия в сърцето 2021“, под ръководството и съпровода на Георги Германов, един от най-изтъкнатите български народни изпълнители на песни от Странджанската и Тракийската фолклорни области.

В Хасково поклонението бе организирано от Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и Народно читалище „Тракия-2008“. Цветя пред монумента на почетния гражданин на Хасково поднесоха заместник-кметът Мария Вълчева, областният управител на Хасково Катя Панева, председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев, членовете на ЦР на СТДБ: Ангел Петров и Десислава Костова, представители на БСП, Съюзът на запасните офицери, потомци на тракийските българи, граждани и общественици.

Пред паметника на Капитан Петко войвода в Приморски парк в Бургас,  представители на тракийско дружество „Странджа“ поднесоха венци и цветя. Председателят на дружеството Стефан Колев произнесе кратка реч, в която припомни  факти от живота на легендарния .защитник на Тракия.

Представители на тракийското дружество в Любимец с председател М. Димитров, поднесоха цветя пред паметника на Войводата на ГКПП с Гърция.

На 7 февруари тракийци положиха цветя пред паметниците и паметните плочи на Капитан Петко войвода в цялата страна.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн