Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред делото Апостола

182 от рождението на Левски

Днес, на 18 юли се навършват 182 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Повечето от заветите, които Левски ни завеща, звучат актуално и днес:

„Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.“

„Дела трябват, а не думи.“

„Без революция сме загубени во веки веков.“

„Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен.“

„Дързост и постоянство!“

„Времето е в нас и ние сме във времето.“

„Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.“

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество положиха венци пред паметника на Васил Левски в столицата.

Членовете на Тракийско дружество „Странджа” в Бургас, редовен член на СТДБ, почетоха годишнината от рождението на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата в Морската градина. Председателят на дружеството Стефан Колев поздрави присъстващите членове на дружеството с днешната годишнина от рождението на любимият син на България Васил Левски. Той цитира думите на Апостола, записани в писмо до негов съмишленик:

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно“.

Годишнината от рождението на Апостола бе почетена от тракийци в Пловдив, Варна, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Хасково, Любимец, Созопол, Несебър, Кърджали, Димитровград, Асеновград, В. Търново, Русе и др.

 

Сн. Членовете на Тракийско дружество „Странджа” в Бургас пред паметника на Апостола в Морската градина.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн