Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национална инициатива - среща „Завръщане към корените“ в Ивайловград

Ваня Иванова

На 19 ноември 2022 г. Ивайловград беше домакин на Национална инициатива - среща „Завръщане към корените“, която се проведе под патронажа на президента Румен Радев. Организатори на срещата са едноименната национална инициатива под ръководството на Божана Богданова, член на Върховния комитет на СТДБ и Тракийско дружество „Яни Попов“ в Ивайловград.

По време на срещата тракийци се завръщат към родовите корени, към спомена за прадедите, към техния бит, традиции и обичаи, към историята и съдбата на тракийските и малоазийските бежанци.

В срещата участваха председателят на СТДБ Красимир Премянов, зам. -председателят на ЦР на СТДБ Краснодар Беломорски, председателят на Тракийския научен институт член кор. проф. Васил Проданов, главният редактор на в. „Тракия“ д-р Ваня Иванова, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, зам.-кметът Светла Моллова, зам.-кметът Кръстю Делииванов, Николай Панайотов и представители на общинската администрация. Срещата уважиха стотици потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, представители на тракийски дружества от страната и техните председатели.

Програмата започна с поднасяне на цветя пред паметниците на тракийските герои Димо Николов и Капитан Петко войвода. Фолклорни тракийски групи от Димитровград и Ивайловград изпълниха емблематичната песен за закрилника на Тракия и тракийския химн „Ясен месец”.

На площад „Тракия” с възстановка бяха пресъздадени събитията от 1913 и 1914 г., превърнали в бежанци тракийските и малоазийските българи. За техните потомци възстановката беше изключително емоционална.  Със сълзи на очи възрастни жени си спомниха разказите на своите баби и прабаби.

Тракийци бяха посрещнати с погача от кмета на общината Диана Овчарова. От площада започна шествие към храм „Св. Преображение Господне“, където беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите тракийци.

„Завръщане към корените” продължи със засаждане на дърво, в основата на което бе поставено послание към идните поколения да не забравят родовите си корени.

В Народно читалище „Пробуда 1914“ гости и участници в срещата бяха посрещнати от любезните домакини с питки и баници, приготвени от сръчните ръце на ивайловградските тракийки. Божана Богданова приветства присъстващите в залата с трогателно слово, в което благодари на домакините и на президентската институция за подкрепата им за тракийската кауза, на държавни институции и кметове, изпратили поздравителни писма, и на всички участници в срещата, имаща за цел съхраняване на родовата памет и поддържане жива връзката между потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия.

Поздравителни адреси бяха получени от Вежди Рашидов - председател на 48-ото Народно събрание на Република България, от Йорданка Фандъкова - кмет на София, от Пенчо Милков - кмет на Община Русе, Мария Динева - председател на Общински съвет Стара Загора, Енчо Енчев - зам.- кмет „Хуманитарни дейности”, доц. д-р Наталия Рашкова - Институт по етнология и фолклористика с Етнографския музей при БАН, от Българската Патриаршия.

Приветствия към тракийци поднесоха Диана Овчарова и Красимир Премянов. В словото си председателят на Съюза на тракийските дружества в България благодари на кмета на община Ивайловград за домакинството и съпричастността към тракийската кауза, поздрави Божана Богданова и тракийци „Яни Попов“ в Ивайловград за добрата организация на родолюбивата инициатива като припомни нейната 11-годишна история, чието начало е поставено в Сливен и продължено в Созопол, Несебър, Бургас и др. Той подчерта, че СТДБ и неговите структури се борят за съхранение на историческото минало такова каквото е било, за обичаите, идентичността и правата на стотици хиляди тракийски българи, за защита на българските национални интереси. Това е и целта на предстоящото издание на том I на Енциклопедия Тракия. Кр. Премянов акцентира на нейното публикуване на английски език, което заедно  с чуждоезиковите издания на книгата на акад. Л. Милетич за разорението на тракийските българи, е най-добрия начин истината да достигне до учените, политиците и дипломатите по света, те да се запознаят с трагедията на българите в Османската империя и да осъдят геноцида срещу тях.

Срещата продължи със спектакъл „Памет, синовна обич и преклонение“, в който участваха тракийски и малоазийски, ученически, арт, певчески и танцови фолклорни формации, и с поетичен спектакъл „Похвално слово за българката“ по стихове на Ивайло Балабанов.

Бяха връчени отличия и награди на учениците, участвали в Пленер за рисунка на тема „Моето родословно дърво“.

Под мотото „Завръщане към корените“  беше организирана фотоизложба и  раздумка с разговори, разказване на спомени, разменяне на снимки, откриване на близки и роднини.

Присъствието на тракийския фолклор като част от българското национално богатство от началото до края на срещата, е един от начините за съхраняване на българската култура, такава каквато е създадена от историята, и с която светът ни познава като народ. За пореден път тракийци с делата си показаха как се съхраняват памет и традиции, отправяйки своето послание към държавните институции, че тяхната кауза и нейното отстояване за нанесените им морални и материални щети, за убитите техни близки, за отнетото им движимо и недвижимо имущество от Турция, заслужават отговорна и последователна позиция. А предаността и обичта им към майка България - уважение и респект!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн