Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред паметта на жертвите на Илиева нива

На 3 юни 2017 г. тракийци и стотици граждани почетоха паметта на жертвите, загинали на  Илиева нива. На това свято място през  1913  редовна турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Южна Тракия. През 1999 г. Съюзът на тракийските дружества обяви събора на Илиева нива за Ден на тракийското дете.

Организатори на традиционния Национален тракийски събор са община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България, Младежкият и Женският съюз към СТДБ.

На събора присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, заместник председателите на Върховния комитет на Съюза Петър Янков и Кирил Сарджев, Краснодар Беломорски  и Михаил Вълов - заместник председатели на Централното ръководство, Стефан Начев - гл. секретар и член на ЦР, член кор. проф. Васил Проданов - директор на ТНИ и член на ЦР,  Тодор Коруев – гл. редактор на в. „Тракия”, Божанка Богданова – член на ВК и председател на ТД „Тракия” – София, Ангел Коджаманов – член на ВК и бивш областен управител на Кърджали, Маргарит Петров - член на ВК и председател на ТД в Харманли, Веселин Костов – член на ВК и председател на ТД Крумовград, Румяна Вълчева - член на ЦР и председател на ТД „Капитан Петко Войвода” - Варна и на ТЖС, Нонка Матова - член на ЦР и председател на ТД „Войвода Руси Славов” - Пловдив, съпредседателите на ТМС Десислава Костова и Цанко Атанасов, Станислав Дечев - областен управител на Хасково, Диана Овчарова - кмет на Община Ивайловград, председатели на тракийски дружества от страната, тракийци от Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Кърджали, Айтос и др., граждани и гости на Ивайловград. Специално за тракийското поклонение в Ивайловград гостува и френска делегация  от град Лонго, водена от кмета Колет Линет.

Поклонението на тракийци пред паметта на избитите жертви, започна със заупокойна молитва, отслужена пред мемориалния комплекс на Илиева нива.

Приветствие към участниците в поклонението беше изпратено от Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България (целият текст можете да прочетете като кликнете върху линка - http://www.stdbg.org/images/vania/Privetstvie_Yotova.pdf). Слова произнесоха – областният управител на Хасково и Десислава Костова – съпредседателят на Тракийския младежки съюз и член на Върховния комитет на СТДБ. В словото си областният управител Станислав Дечев заяви: „Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук, на Илиева нива. Всеки от вас, потомците на тракийци, има лична причина да бъде днес тук. По-важното обаче е, че именно Вие, наследниците на тракийските бежанци, дадохте един урок по човечност на всички ни: научихте ни да помним, но да не отмъщаваме!”

Мемориалът беше отрупан с венци и цветя в памет на избитите тракийски бежанци и техните деца. Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Десетки балони с цветовете на националното знаме полетяха в небето в памет на избитите през  1913 година.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн