Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален Тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6 май 2022 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. На този ден Светата Православна Църква почита подвига на един от най-великите Христови воини, загинал за вярата. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

Спазвайки православните традиции, верни на българския национален дух,  тракийци отдадоха почит към светеца.

На събора присъстваха Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, представители на българската дипломатическа мисия в града, Красимир Премянов, председател на СТДБ, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД "Георги Сапунаров" в Хасково, Маргарит Петров, зам.- председател на ВК и председател на ТД "Бойко Чавдаров" в Харманли, Цанко Атанасов, председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Нели Анастасова, председател на ТД "Стоян Мавродиев", Търговище, член-кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на вестник „Тракия”, Мария Божкова, Искра Чернева, Зорница Радонова, тракийци и граждани на Одрин.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит традиционната литургия тази година беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Службата беше уважена от Атанас Атанасов, министър на културата на Република България и депутати.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов поздрави присъстващите с празника, акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че традициите, които тракийските българи съхраняват и почитат, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. Председателят на Съюза изрази благодарността на тракийци към Светия синод за провеждането на ритуала, към Генералния консул на България и българската дипломатическа мисия в града,  към властите в Република Турция, които дават възможност за отбелязване на празника, към отец Чъкърък и неговото семейство, които служат на свята кауза.

Празникът продължи с освещаването на икона на Свети Георги, която бе дарена на храма от Съюза на тракийските дружества в България и бизнесмена Пламен Иванов.

В чест на храмовия празник тракийци от Търговище дариха на църквата гоблен "Исус Христос".

Представителна група на тракийци, водена от председателя Кр. Премянов, положи венец пред паметника на Екзарх Антим I в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн