Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха Деня на Тракия

И тази година Денят на Тракия, бе тържествено почетен в цялата страна. Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества по места и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 102-годишнината от Одринската епопея  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Съюзът на тракийските дружества в България за поредна година събра на националното тържество представители на държавата и обществеността, тракийци, политици и граждани, за да отдадат почит на падналите в обсадата на Одрин български войни, както и да отбележат борбите на тракийци за свобода и единение с  майка България. Честването започна със заупокойна молитва, с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Одринци.

Приветствие към събралото се множество отправи  Кр. Премянов – председател на СТДБ, който припомни подвига на българските войни, загинали за освобождение и обединение на отечеството и  акцентира на необходимостта от обединение на нацията (Приветствието може да се прочете на сайта в електронния вариант на в "Тракия", бр. 6, 31.03.2015)

В словото си г-жа Ц. Цачева-Председател на 42-то Народно събрание на Република България, акцентира на чутовния подвиг на българската армия и уроците на историята (Словото може да се прочете на сайта, в електронния вариант на в. "Тракия", бр. 6, 31.03.2015).

Бе прочетен и поздравителен адрес от Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България (Поздравителният адрес може да се прочете на сайта в електронния вариант на в. "Тракия", бр. 6, 31.03.2015 ).

Поздравителен адрес изпрати проф. Тодор Танев – Министър на МОН.

Денят на Тракия беше почетен и в парламента, чиито  заместник председател Кр. Каракачанов откри пленарното заседание с прочувствено слово,  в което подчерта, че българското правителство и парламент имат своя дълг към наследниците на прогонените тракийски българи да получат обезщетения за своето имущество, което е било заграбено и сега се ползва от съвременната турска държава.

Празничният ден приключи с концерти, организирани от всички тракийски дружества в страната - Варна, Бургас, Стара Загора, Поморие, Созопол, Ямбол, Сливен, Хасково, Русе, Харманли, Айтос и др.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн