Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение събра тракийци на Илиева нива в Деня на тракийското дете

Автор: д-р Ваня Иванова

Националното тракийско поклонение на „Илиева нива“, посветено на една от най-големите трагедии в българската история, събра на 4 юни тракийци от цялата страна за почит пред  паметта на жертвите, избити през 1913-а година.

По време на Междусъюзническата война турски войски и башибозук издевателства над българите в Тракия, горят села, избиват мъже, прогонват жени и деца от родните им места. Западноевропейските консули призовават българското население да се събере в Дедеагач, като обещават с параходи да го превозят до Варна и Бургас, за да бъдат спасени хората от турските безчинства. Над 40 000 души от близките села пристигат заедно с децата си в ръце. За съжаление консулите оттеглят обещанието си. Излъганото население тръгва по маршрута Дедеагач - Фере - Армаганската долина. По пътя керванът е подлаган многократно на жестока сеч от турския башибозук и от турски потери както в Армаганската долина, така и край град Фере. Основната група, бягащи тракийски българи преминава над село Сачанли и се насочва към върхарите и поляните между Крумовград и Ивайловград, стигайки до Илиева нива. Тук, в началото на XX в., турците безмилостно избиват над 200 невинни тракийски деца.

Една година след кървавите събития, през 1914 г., Любомир Милетич предприема пътуване по тези места и прави фотографски снимки на непогребаните още останки от жертвите и записва в своята знаменита книга потресаващи факти.

Илиева нива завинаги остава в паметта на тракийци като болезнен спомен и отворена рана. Днес на това свято място се издига мемориален комплекс, изграден през 1996 г. по идея на Съюза на тракийските дружества в България, с даренията на тракийци и с подкрепата на община Ивайловград, които са традиционни организатори на Националния тракийски събор-поклонение.

Тази година съборът започна с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода  в с. Плевун и продължи на „Илиева нива“ пред паметника на избитите деца.

Официален гост на тракийското поклонение бе Кристиан Вигенин, зам.-председател на 47-ото Народното събрание.

В събора-поклонение участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково,  Маргарит Петров, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, членовете на Върховния комитет на Съюза: Тодор Каваков,  председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Димитровград, Нели Анастасова, председател на ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, Никола Георгиев  Илчев, председател на ТД „Яни Попов“, Ивайловград, Мариана Ликова, председател на ТД „Тракийско сърце“ в Кърджали, Веселин Костов, председател на ТД „Тракия 1922“ в Крумовград, Вяра Петрова, председател на тракийското дружество в Карнобат, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Десислава Костова, член на ЦР на СТДБ и съпредседател на ТМСБ, член-кореспондент проф. Георги Михов, д-р Ваня Иванова, Светла Пълева, Искра Чернева, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, тракийци от дружествата в София, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Харманли, Хасково, Крумовград, Ивайловград, Любимец, Кърджали, Созопол, Карнобат и др., граждани и гости на Ивайловград.

Поклонението пред паметта на избитите жертви започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Георги пред мемориалния комплекс, продължи с трогателен рецитал, изпълнен от деца и с тържествени слова на официалните лица.

„Всяка година сме тук, защото паметта на избитите деца ни вика, за да направим своя дълбок поклон пред тях, пред невинния детски живот. Аз съм майка и като майка не мога да си представя ужаса, който са преживели жените тук, на Илиева нива. Нека никога това, което се е случило, не се повтаря“, заяви  в словото си кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Заместник - председателят на 47-ото Народно събрание Кристиан Вигенин подчерта, че историята на българския народ е дълга и повечето й страници са написани не с мастило, а с кръв. "С кръвта на нашите славни революционери и воини по бойните полета, но и с кръвта на невинни жени и деца, чиито единствен грях е, че са българи и православни християни. Събития като днешното ни припомнят един от най-тъжните периоди в новата ни история – когато за втори път след Освобождението през 1878 г. българите докосват националния идеал за обединение на народа в една държава, но мечтите отново са посечени – и в пряк, и в преносен смисъл. И сякаш разбрала, че българският дух не може да бъде сломен, че стремежът към свобода, независимост и достоен живот е вплетен в гените на българина, османската власт стига до най-тежките престъпления, извършвани от човека – етническо прочистване на стотици хиляди българи от поробената тракийска земя и масово изтребление на десетки хиляди тракийци. В опит да заличи дори спомена за тези събития, башибозукът посяга и на децата пеленачета. ...Но ние не забравяме! Тук всяка година България си припомня кървавата рана, нанесена в мрачната есен на 1913 г. и преживява отново болката от нея. Днес, със сълзи на очи, но вярвам и със стиснати юмруци, отправяме молитва за душите на онези над 200 деца, които остават завинаги тук, на Илиева поляна, които така и не стигат до пределите на свободна България. Днес е повод отново да си припомним, че стотици хиляди семейства на тракийци все още чакат справедливост. Че турската държава, наследник на разпадналата се Османска империя, не иска да поеме отговорност и да обезщети прокудените и разорени бежанци. Че България, която ги приюти, продължава да бъде длъжник на тях и на техните наследници. Наша обща отговорност е тази справедливост да бъде въздадена. Но нека днес, особено на фона на събитията около нас, да си пожелаем едно: Никога повече да няма война на нашата земя! Нека нашите деца живеят в мир! Нека отстояваме живота и свободата си! Поклон!" 

В речта си на възпоменателната церемония председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов благодари на Община Ивайловград и лично на Диана Овчарова за организирането на поклонението, на всички тракийци за това, че пазят паметта за миналото и подчерта, че традицията за провеждане на събора трябва да се съхрани, защото се прекланяме пред ценността на детския живот и пред тежката бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи. Той определи извършените жестокости над тракийци като първия геноцид през миналия век, който за да не бъде забравен, ще бъде увековечен в Енциклопедия Тракия, над която работи екип на Тракийския научен институт и БАН.

Всяка година вицепрезидентът Илияна Йотова е на Илиева нива заедно с тракийци. Тази година неотложни ангажименти не й позволиха да присъства, но беше представлявана от член на своя екип, който прочете паметен адрес от името на госпожа Йотова. В него вицепрезидентът заявява следното:

„Уверявам ви в твърдата подкрепа на президентската институция за тракийската кауза. Следваме мъдрия съвет на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“. Ще продължим да настояваме за справедливост за потомците на тракийските бежанци.“ 

Йотова благодари на община Ивайловград и на Съюза на тракийските дружества в България, че за пореден път организират деня за памет и почит. „Благодаря на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател г-н Красимир Премянов, които въпреки трудностите толкова много години пазят паметта и я предават на поколенията“, посочва вицепрезидентът на Република България.

„В началото на юни осиротелият мемориал на Илиева нива за поредна година събира потомци на тракийци от цяла България. Под изгарящите лъчи на слънцето скланяме глави пред детската голгота. Времето е безсилно да изпепели паметта за трагичните събития на 1913 г., които написаха едни от най-тъжните страници в българската история. В небето над тази земя са ангелите на над 200 български деца, които не успяха да опознаят света и да сбъднат мечтите си! Днес живеем с раната на десетки хиляди български семейства, прогонени от родните си домове, загубили своите близки“, пише Илияна Йотова и подчертава, че никой няма право да пренаписва историята на това мъченичество.

„Но 1913 година е и величава - заради силата на човешкия дух, несломимата вяра, заради безграничната любов към Род и Родина, заради героизма на обикновения човек, който искаше да опази дома и семейството си, вярата, българското“, изтъква вицепрезидентът.

За госпожа Йотова тракийци са „пример за това как почитта към саможертвата и паметта за предците са непресъхващ извор на патриотизъм и национално самочувствие“.

След тържествените слова присъстващите запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Пред мемориалния комплекс прозвучаха изпълнения на тракийски хор „Яни Попов“ от Ивайловград.

Паметникът на избитите деца бе отрупан с цветя, а към небето полетяха 200 балона с цветовете на българския трибагреник.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн