Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Навършват се 115 години от учредяването на Съюза на тракийските дружества в България, Агенция "Фокус", 19.02.2012

Бургас. Навършват се 115 години от учредяването на Съюза на тракийските дружества в България. Това каза пред Радио „Фокус” - Бургас Лазар Налбантов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим I” в Бургас. По този повод днес ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където се е състоял учредителният конгрес на Съюза на тракийските дружества. Той е бил на 19 февруари 1897 г. в Бургас, за това Националната тракийска организация основите й се полагат точно в морския град.
Във Варна е учредено първото тракийско дружество, второто е през 1896 година в Бургас, а през февруари следващата година се учредява и националната организация „Съюз на тракийските дружества в България”. Конгресът се е състоял в т.нар. Минков хан в Бургас, на улица „Фердинандова” № 68. Там през 1997-а бургаското тракийско дружество постави паметна плоча.
В учредяването на съюза на тракийските дружества участват Петър Драгулев, капитан Петко Войвода, Григор Дяков и други видни бургаски тракийски дейци.
„След учредяването се разгръща една мрежа от създаване на тракийски дружества по места. Първото и основно от решенията на конгреса е подготовката на въстание и доосвобождаване на тракийските земи и поробеното тракийско население в пределите на Османската империя. Организират се различни военни обучения в този период, подготвят се чети, събират се боеприпаси и храна и се изпращат в поробена Тракия. В един по-късен етап започва постепенно да се преориентира към основната и до ден днешен кауза и борба за обезщетение на тракийските българи и техните потомци след прогонването им основно през 1913 година, когато е разгрома на тракийските българи, масовото изселване и обезлюдяване на тези земи от български елемент”, разказа Налбантов. На заключителен концерт в понеделник ще бъде връчен почетния знак на бургаското дружество, който представлява бронзов барелеф на Екзарх Антим I. Той ще бъде връчен посмъртно на дългогодишния председател на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитрев. Той е възстановител през `90-те години на тракийската организация и е отдал над 20 години от живота си е отдал на тракийската кауза. Очаква се да присъства сегашният председател на Съюза на тракийците Красимир Премянов, който най-вероятно ще получи почетния плакет. „Основният ни партньор във всички тези мероприятия е община Бургас и ние сме и много благодарни, защото без нейната помощ нямаше да можем да организираме тези мероприятия. По-голямата част от бургазлии са тракийци и ние работим в името на просперитета на града”, каза още Налбантов.

/ Агенция "Фокус", Виолета ДИМОВА

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн