Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Дядо Коледа пристигна в Тракийския дом в Стара Загора

На 20 декември т.г. залата на Тракийския дом се изпълни от най – малките потомци на тракийски българи от Беломорска и Одринска Тракия, от Родопите и Странджа, от Мала Азия.

Малките тракийчета, членове на Тракийското детско движение, бяха посрещнати в отоплената и украсена с коледна украса зала, озвучена с популярни коледни песни. Те прииждаха със  своите майки, баби и бащи. Настроението беше приповдигнато в очакване на любимия старец – Дядо Коледа.

Актрисата Иванка Антонова даде начало на детското тържество. Увлекателно, с голямо майсторство на актриса тя веднага грабна вниманието на децата и ги поведе по гори и балкани към Лапландия и Родопа планина от където идва с шейната си Дядо Коледа, придружен от своята Снежанка и седемте джуджета. Увлекателно и емоционално тя разказа на малките тракийчета приказката „Коледен подарък” от писателката Пенка Касабова. А подаръкът за детето Гретхел е малкото, пухкаво, измръзнало врабче скрило се в чехличката на Гретхел, за което тя ще полага грижи за да оцелее през студената зима.

Зазвъняха звънците, чу се шум от вън. Зачервен от студа, усмихнат с пълен чувал подаръци на гърба пристигна чудния Дядо Коледа с дълга бяла брада и дълга червена мантия. Разказа им той, че е уморен от дългия снежен път и пожела да поседне. Малките тракийчета го поздравиха с  коледни песнички и едно по едно започнаха  да се приближават до добрия старец. Всяко едно дете казваше стихотворение или песничка и получаваше своя подарък от големия чувал на Дядо Коледа. А тригодишната Радост Красенова видяла за първи път белобрадия старец изумена се разплака и се скри в прегръдките на баща си. Всички деца получиха своите подаръци и развеселени заиграха около коледната елха под звуците на коледната музика.

Интересни бяха и  гатанките, подготвени от актрисата Иванка Антонова, а  отговорите на децата бяха награждавани с лакомства.

И пак с песни и игри децата  с благодарност изпратиха Дядо Коледа, за да зарадва и други послушни деца в Стара Загора.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн