Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Трети национален конкурс „С песните на Калинка Згурова“ в Бургас

На 12 и 13 май т. г. в залата на Нефтохим в Бургас се състоя Третият национален конкурс „С песните на Калинка Згурова“, който бе под патронажа на Кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов.

Негови организатори са Община Бургас, Тракийско дружество „Странджа” в гр. Бургас  и Съюзът на тракийските дружества в България.

Гостите и участниците в конкурса бяха приветствани от Ваня Мечева - съпредседател на Тракийския женски съюз при Съюза на тракийските дружества в България.

Конкурсът има за цел да популяризира репертоара на голямата странджанска певица Калинка Згурова, да съхрани песенните образци на фолклорното богатство от Странджа и Тракия.

В регламента няма възрастова граница, което даде възможност на над 130 участници тази година да се включат в конкурса.

Участниците  в конкурса изпълняваха песните на голямата странджанска певица, която дълги години е била част от женския вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“.

В журито участваха Калинка Згурова - председател,  голямата певица на Добруджа - Калинка Вълчева, Дафинка Дамянова - певица от вокалния ансамбъл „Мистерия на българските гласове",  доц. Наталия Рашкова от Института за етнография и фолклористика към БАН, народният изпълнител Лазар Налбантов и Олга Сагаева - фолклорист и музикален редактор БНР.

Златен медал и първа награда получи фолклорната певческа група „Болярка“ при НЧ „Възраждане - 1912 г.“ -  Болярово с ръководител Мара Христова.

Мъжката фолклорна група от карловското село Дъбене  също спечели златен медал.

Певицата Софийка Р. Георгиева от Тракийско  дружество „Лазар Маджаров“ в Сливен спечели второ  място  и сребърен медал.

В рамките на двудневния конкурс се поведе и празничен концерт „От дебрите на Странджа до полето на Добруджа“, в който участваха Калинка Згурова, Калинка Вълчева, Лазар Налбантов, Народен хор „Трепетлика“ и Оркестър „Жарава“.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн