Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представител на СТДБ участва в честването на 115-та годишнина от началото на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево

На 21 юли 2018 г. в Смилево се проведе тържествено честване на 115-та годишнина от  началото на Илинденско-Преображенското въстание.

През май 1903 г. в Смилево е проведен конгресът, на който е потвърдено историческото решение за вдигане на въстание, взето на Солунския конгрес на ВМОРО от януари 1903 година.

Българския културен клуб в Скопие е традиционен организатор на честването, което тази година бе под мотото: „Общото минало обединява”.

Официален гост на честването бе Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. В словото си тя подчерта, че балканските народи имат нелека история, но са силни  в изпитанията и в твърдостта да ги излекуват.

Събитието бе уважено и от Съюза на тракийските дружества в България. Краснодар Беломорски - зам.-председател на Централното ръководство на СТДБ, бе гост на честването по покана на председателя на Българския културен клуб в Скопие. От името на тракийци бяха поднесени цветя пред паметника на Даме Груев и бе връчен поздравителен адрес до участниците  от  председателя на СТДБ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн