Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в тържественото честване на Националния празник на Република България

Днес, 3 март 2019 г., честваме 141 години от освобождението на България от турско владичество.

В столицата празникът започна с Архиерейска Света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и продължи с тържествена церемония за издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин и пред Паметника на българския опълченец.

Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

На молебена присъстваха Българският патриарх Неофит, зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов, общински съветници, представители на политически партии, представители на Съюза на тракийските дружества в България, граждани и гости на столицата.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част. Под звуците на българския химн тържествено беше издигнат националният трибагреник. Президентът положи венец на признателност пред Паметника на незнайния войн. Сред присъствалите на тържествената церемония бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили.

В тържеството пред Паметника на Българския опълченец в столицата участва и руският посланик Анатолий Макаров, който в словото си заяви:

„Скъпи приятели, позволете ми от името на Посолството на Русия в България, от свое име и от целия многонационален руски народ сърдечно да ви поздравя с нашия общ празник - Освобождението на България от османско иго.

На тази дата преди 141 години се подписва историческият Санстефански мирен договор, който изпълнява мечтите на българския народ и открива път за самостоятелно, независимо национално развитие“.

Той подчерта, че руските воини заедно с българските опълченци проявяват невиждан героизъм, апотеоз, на който стават прочутите сражения при Плевен и Шипка, и призова: «Винаги да помним великите страници на нашата обща история, огромните жертви на народите ни, дадени за свободата и независимостта на България. Нека не забравяме поуките на тази война и да бъдем достойни, благодарни потомци на загиналите герои».

Стотитици столичани с развети знамена аплодираха речта на руския посланик.

Тържествени слова произнесоха поетът Георги Константинов и Любомир Коларов, председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

В програмата участва мъжки хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей”, певицата Нели Рангелова и актьорът Мариус Донкин.

Стотици жители на София с национални знамена отпразнуват подвига на руските воини и българските опълченци, които рамо до рамо са се сражавали за възстановяването на българската държавност.

Представители на ЦР на СТДБ с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество участваха в официалните прояви и положиха венци и цветя пред Паметника на българския опълченец, пред паметника на Цар Освободител и пред паметника на ген. Гурко. Венец от името на СТДБ бе изпратен и на връх Шипка.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн