Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
СТДБ стартира програма, посветена на Деня на Тракия с урок по патриотизъм във Втора английска гимназия в София

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА


На 25 март 2016 г. в препълнената актова зала на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” в София, се проведе открит урок по  патриотизъм и родолюбие, организиран от Съюза на тракийските дружества в България.

Урокът по родолюбие е част от образователен проект, който се реализира в столични училища от СТДБ и Тракийския научен институт, със съдействието на кмета на столицата - Йорданка Фандъкова.

Днешният урок, посветен на Деня на Тракия, беше уважен от представители на Столична община и от нейния кмет г-жа Фандъкова.
СТДБ беше представен от председателя Кр. Премянов и Кр. Беломорски, а ТНИ от своя директор-член кор. проф. Васил Проданов, д-р Ваня Стоянов-научен секретар и д-р Ваня Иванова.

Фолклорна група на 2 АЕГ поздрави гостите и участниците с народни хора.

Г-жа Вселина Иванова - историк и заместник директор на 2 АЕГ откри урока с беседа, посветена на мъченическата история на тракийските бежанци. Специално внимание бе отделено на датата 26 март,  на нейното значение и място в тракийския и в българския официален календар.

В словото си столичният кмет приветства СТДБ за неговата патриотичната дейност, поздрави тракийци с Деня на Тракия и изрази удовлетворението си от интереса на учениците към урока по родолюбие, чиито старт бе даден в едно от образцовите български училища, каквото е 2 АЕГ.

Урокът протече под формата на беседи  и дискусия, в които участваха представителите на СТДБ, на ТНИ и учениците от гимназията. В нетрадиционна образователна среда ученици и учители бяха запознати с историята на тракийските българи. На вниманието им бяха представени интересни факти от г-н

Премянов, член кор. проф. В. Проданов и д-р Ваня Стоянова. Те развиха идеите за патриотизъм и родолюбие в контекста на нашата съвременност, като изразиха убеждението си, че на младите хора им предстои да извървят дълъг път, но никога не трябва да забравят от къде са тръгнали, защото онзи, който не помни миналото и корените си, няма бъдеще.

Представителите на СТДБ и на ТНИ дариха на училищната библиотека във 2 АЕГ книги с тракийска тематика.

Урокът  ще бъде продължен в следващите месеци в часовете по СИП, което ще осигури приемственост и надграждане в историческата памет на възпитаниците на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”.

Инициативи като днешната, които ще продължат и в други училища, са ни необходими повече от всякога, за да ни има!

Подробности за тържественото честване на Деня на Тракия са публикувани на сайта в рубриката: Събития-Национални.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн