Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Одрин

На 6-ти май 2016 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин.

На събора присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, членовете на Върховния комитет - К. Сарджев - председател на Хасковското тракийско дружество, Петра Мечева - председател на Старозагорското тракийско дружество и почетен председател на ТЖС, Румяна Вълчева - председател на Варненското тракийско дружество, Василка Вангелова – председател на ТД Свиленград, Маргарит Петров – председател на ТД - Харманли, Стефан Танев – председател на тракийската  фондация „Капитан Петко Войвода, Тодор Коруев – гл. редактор на вестник „Тракия”, тракийци от цялата страна. И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги.

Oфициални гости на събора бяха Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин, Васила Лязе - председател на Екзархийското настоятелство.

Тракийци с удовлетворение констатираха, че трудностите, с които се сблъскаха в последните години, поради възбраната, наложена от Вселенския патриарх Вартоломей за участие на български духовници, представители на Светия синод на БПЦ в тържествената литургия, са преодолени (напомняме, че двете български църкви в Одрин, са в диоцеза на Вселенския патриарх). Тази година тържествената литургия бе отслужена от представители на Светия синод на БПЦ – епископ Тихон и архимандрит Антим и отец Чакарък, съвместно с  Одринския митрополит Амфилохий  като представител на Вселенския патриарх.  Съгласно канона представителите на двете църкви отслужиха литургията на български и гръцки език.

В своето приветствие председателят на СТДБ поздрави тракийци и гостите на събора с големия национален християнски празник като подчерта, че тази година той се е превърнал в демонстрация на единството между православните народи, акцентира на символния смисъл на този събор именно в Одрин. Той припомни съдбата на тракийските българи  и ролята на техните обичаи за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. В края на словото си г-н Премянов пожела здраве и дълголетие на Българския патриарх Неофит и на Вселенския патриарх Вартоломей, и поднесе специални благодарности на проф. Стоян Денчев, на Емил Велинов - директор на дирекция  „Вероизповедание” към МС, на българския генерален консул в Одрин – Васил Вълчев и на Васил Лязе за съдействието при преодоляването на трудностите и за пълноценното провеждане на националния тракийски събор.

Съборът продължи с фолклорна програма, изнесена от представителни групи от Елхово, Свиленград, Хасково и Варна.

Представителна група на тракийци, водена от председателя Кр. Премянов положи венец пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”, почитайки 200-годишнината от неговото рождение.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн