Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура”

На 28 и 29 май в местността Божура се проведе 24-то издание на странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”.

Организатори на събора: Община Средец, Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съвет на тракийските дружества – гр. Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец, със съдействието на БНР, Радио Бургас. Председател на Инициативния комитет е инж. Иван Жабов – кмет на Община Средец.

Съборът започна с полагане на венци и цветя пред бюст паметника на Стефан Караджа по повод 176 години от рождението му.

Гостите на празника и стотиците тракийци от цялата страна бяха приветствани от кмета на Община Средец Иван Жабов, областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

И тази година съборът продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край.

Стотици почитатели на тракийската песен гледаха надсвирванията и надпяванията по време на 24-я национален странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура”.

Наградата на кмета на Средец бе връчена на проф. Стефан Чапкънов за заслугите му за съхраняване на българските традиции. Проф. Чапкънов, който е председател на журито на конкурса, благодари на кмета Ив. Жабов за високото признание и  подчерта, че „народ без традиции се обезличава”. Той оцени "Фолклорен венец Божура" като "неповторим".

Ралица Бинева от ОДК - Бургас получи приза „Комня Стоянова”, който й бе връчен от почетната гражданка на Средец Янка Рупкина. Според известната българска певица фолклорът е визитната картичка на страната ни и национално богатство, което трябва да се пази.

Председателят на СТДБ - Красимир Премянов поздрави всички изпълнители, постигнали успехи на събора и подчерта, че ще лобира догодина съборът да бъде включен в националния културен календар на ресорното министерство.

Носителката на приза „Фолклорен венец Божура” стана Татяна Стоянова от Исперих.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн