Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Националната награда за литература „Захарий Стоянов” 2018 бе връчена на Панко Анчев

На 22 ноември т.г. в литературния салон на Съюза на тракийските дружества в столицата се проведе церемонията по връчването на националната награда за литература на издателство „Захарий Стоянов” за 2018 година.

Събитието бе уважено от акад. Георги Марков, акад. К. Косев, Иван Гранитски - член кор. на БАН и директор на издателство „Захарий Стоянов”, Кр. Премянов-председател на СТДБ, проф. В. Проданов - член кор. на БАН и директор на ТНИ, тракийци, културни дейци и граждани на столицата.

Националната награда бронзова статуетка и грамота бе връчена на българския литературовед, публицист, историк и философ Панко Анчев. Отличието му бе присъдено за поредицата от книги „Българският ум”, която е с философска, литературна, културологична, историческа и критическа насоченост. В нея са събрани литературно-критични студии и анализи за Димитър Талев, Георги С. Раковски, Цветан Стоянов, Иван Хаджийски, Тончо Жечев, Кръстьо Куюмджиев.

Наградата се връчва за шеста година и сред досегашните й носители са акад. Георги Марков, Никола Инджов, Любомир Котев.

За автора и неговите творчески търсения говориха Иван Гранитски, акад Г. Марков, колеги и приятели. Председателят на СТДБ приветства П. Анчев от името на тракийци и му пожела нови творчески успехи в отстояването на българската кауза.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн